Belföld

Kritikus a helyzet Irakban

Irakban a helyzet még mindig kritikus, az Egyesült Államok, az ENSZ és az irakiak maguk is sok hibát követtek el, de számos sikert is elértek - mondta Labíd M. Abbávi iraki külügyi államtitkár szerdán Budapesten.

A jelenlegi helyzet bonyolult, kihívásokkal teli, azt is mondhatnám, hogy kritikus, de számos sikert értünk már el, és ezért bizakodóak vagyunk. Számos hibát követett el az Egyesült Államok, az ENSZ és az irakiak maguk is – mondta Labíd M. Abbávi Budapesten tartott előadásában.

Az államtitkár a pozitívumok között említette, hogy szabad országot építettek fel, amely jól integrálódott a régióba és megtalálta helyét a világban.

Szükség van segítségre

Iraknak ma már nem minden része veszélyes, sok régió ugyanolyan biztonságos, mint más fejlődő államban. Az iraki nemzeti erők egyre erősebbek és eredményesebbek lesznek, a tervek szerint az év végére fennhatóságuk alá vonják az egész országot. A nemzetközi erők jelenlétére azonban továbbra is szükség van – tette hozzá.

Labíd M. Abbávi ugyanakkor rámutatott: a jelenlegi iraki rendszer esetleges bukása az egész régió bukását eredményezheti.

Jószomszédi viszony

Irak igyekszik jó kapcsolatokat kialakítani szomszédaival, így Iránnal is, hiszen tudjuk, hogy nem lehet stabilizálni az államot, ha nincs jószomszédi viszony a környező országokkal. Így üdvözlik az iráni elnök tervezett látogatását is – mondta Labíd M. Abbávi.

Sajnos Irán és néhány más környező ország rosszul értelmezi az iraki fejlődést, úgy gondolják, hogy a történések saját biztonságukat veszélyeztetik. Ezek az államok úgy látják, hogy minden iraki eredmény az USA eredménye és az Egyesült Államok nem áll meg Irakban – tette hozzá az államtitkár.

Nem kell tartani

A politikus kiemelte: ha az Egyesült Államok, vagy más ország Irak szomszédainak kárára próbál meg stabilizációt teremteni a környező országok valamelyikében, akkor Irak lesz az első, ami megvédi szomszédait. Nem kell tartani az iraki demokráciától, nem akarják modelljük követését senkire ráerőszakolni – mondta Labíd M. Abbávi.

A szomszédokkal folytatott viszonyt beárnyékolja, hogy továbbra is számos fegyveres csoport kap anyagi támogatást és fegyverutánpótlást a környező államokból, így például Iránból. Ezzel nem az iráni kormányt vádolja, de, mint mondta, vannak ebben érdekelt csoportok az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik