Belföld

Kártérítést kap egy tüntető

Ötszázezer forint kifizetésére kötelezte a rendőrséget a Fővárosi Bíróság egy 2006. október 23-án a fővárosban bántalmazott férfi ügyében – írja a Magyar Nemzet és a Népszava.

A férfi azért perelte be a rendőrséget, mert két napig őrizetben tartották, állítása szerint tonfával ütötték a fejét, s amikor a földön feküdt, meg is rugdosták. Bár a felperes állításait több pontban sem látta megalapozottnak a bíróság, mivel azokat nem tudta bizonyítani. Az ítélet indoklása szerint a rendőrök eljárása több szempontból is sértette a férfi alapvető emberi jogait – közölte a Népszava.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint a Fővárosi Bíróság elsőfokú, nem jogerős ítéletében nagyrészt helyet adott a felperes keresetének, s az eredeti követelés felét ítélte meg. A Rebisz jogutódját, a Készenléti Rendőrséget 150 ezer, a Budapesti Rendőr-főkapitányságot 350 ezer forintos kártérítésre, továbbá magánlevélben történő bocsánatkérésre és a perköltségek kifizetésére kötelezte.

A bíró emlékeztetett, hogy a Fővárosi Bíróság éppen amiatt szüntette meg a rendőrség által a férfi ellen indított szabálysértési eljárást, mert azzal, hogy egy be nem jelentett tüntetés helyszínén tartózkodott, nem követett el szabálysértést – írta a Magyar Nemzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik