Belföld

Gyurcsány szerint a jobboldal retusálja a történelmet

Gyurcsány Ferenc szerint "szomorú, hogy miközben a harmadik Magyar Köztársaság 1956 szellemi, politikai örökösének is tekinti önmagát, addig a magyar jobboldal, beleértve annak fő áramát is, lényegében zárójelbe teszi Nagy Imre történelmi, politikai szerepét, szinte még a nevét sem hajlandó kiejteni". A miniszterelnök erről Nagy Imre lányának, Nagy Erzsébetnek a halála kapcsán írt blogjában szerdán.

A miniszterelnök úgy látja, a jobboldal magatartása sajátos retusálása a történelemnek: annak eltagadása, hogy 1956 indulása nemzeti, demokratikus, szocialista alapokon állt.

“Erről szól a Nagy Imre-i fordulat! Ez az irányultság dúsul fel aztán a forradalom előrehaladtával rendkívül sok színnel, ezt követően jelennek meg a különböző jobboldali politikai szándékok is” – vélekedett Gyurcsány Ferenc.

Hozzátette: a szocializmus és a patriotizmus, illetve a demokrácia és a szabadság igénye, azaz, hogy legyen egy szabad, demokratikus, nemzeti politika, ezek együttesen kizárták egymást. Ebben az értelemben a Nagy Imre-i kudarc törvényszerű, hiszen vagy ez, vagy az valósul meg – jegyezte meg.

Gyurcsány Ferenc szerint a kettő kibékítése lehetetlen vállalkozás, “ezt ma könnyebb tudni, mint akkortájt”.

Ott és akkor erősebb kártya volt azok kezében, akik a szabad, demokratikus és patrióta politikával szemben a szocializmust kívánták az országra erőltetni – fogalmazott.

A miniszterelnök Nagy Erzsébetről azt írta: apja eszméinek hűséges ápolója volt, akit ő csak az elmúlt években ismert meg, amikor már visszavonult közéleti szerepéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik