Belföld

Az egész ország elesett

Csak a múlt héten 54 ezren kapták el az influenzát, és országossá vált a járvány. A betegek döntő többsége gyerek és fiatal. Évente összesen 100-110 ezer beteg van, így a fertőzöttek száma új rekordot jelent. A járvány korábban az idősebbeket és a gyerekeket fenyegette, az új vírustörzsek azonban a munkaképes korú, fiatal felnőttekre különösen veszélyesek.

A betegek 44,5 százaléka gyerek, 43 százaléka pedig 34 év alatti – jelentette be az Országos Epidemiológiai Központ vezetője. Melles Márta hozzátette: az idősek csak 3 százalékát adják a betegeknek, ez jó hír. A 100 beküldött minta közül 36 az A típusba tartozik, és mindössze egyben mutatták ki a B típust. Jelenleg az A típuson belül a H1N1, a Salamon-szigetekről származó a legfertőzőbb, de ennek ellenszerét tartalmazza az influenzaoltás is. A vírus terjedését az is fokozza, hogy ez az idén jelent meg Magyarországon, a korábbi években alig lehetett találkozni vele.

Eddig Észak-Magyarországon kevés beteg volt, de a múlt héten másfélszeresére emelkedett a fertőzöttek száma, így már ott is kitört a járvány.

Évente összesen 100-110 ezer beteg van, ehhez képest az 54 ezer fertőzött új, szomorú rekordot jelent. Ebben az évben eddig 160 ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, ez egy „közepes méretű” járványt jelez előre.

Európában most Bulgáriában, Svájcban és Luxemburgban van a legtöbb beteg. A szakember azt javasolta, hogy aki beteg, az ne menjen közösségbe, a többiek pedig figyeljenek az alapvető tisztasági szabályokra.

Évente 40-220 ezer európai ember hal meg influenzában – figyelmeztetett Szolnoki István, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának helyettes vezetője. A járvány korábban az idősebbeket és a gyerekeket fenyegette, az új vírustörzsek azonban a munkaképes korú, fiatal felnőttekre különösen veszélyesek. Ők rendszerint – életmódjukból adódóan – sokat vannak emberek között, így könnyen terjeszthetik a betegséget. Szolnoki ezért mindenkinek azt javasolta, hogy oltassa be magát.

Az egész ország elesett 1

Nemcsak az influenza, hanem a másodlagos betegségek is veszélyesek, kisgyerekeknél a középfülgyulladás veszélyes. Másoknál a prímer, vagyis a vírus által okozott tüdőgyulladás a legveszélyesebb – hangsúlyozta Szolnoki.

Kórházi osztályokon különösen veszélyes lehet a betegség, a legyengült szervezetű emberek közé ha egyszer bekerül, „szinte lehetetlen kiírtani” – mondta a szakember. Sokan jogosultak ingyenes oltásra, és párezer forintért a többiek is be tudják oltatni magukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik