Belföld

Szili nem kormányfő akar lenni

Meg kell erősíteni a házelnöki szerepvállalást egyes témák napirendre kerülésében - mondta Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője kedden az MTI-nek, annak kapcsán, hogy Szili Katalin vezetésével tanácskozást tartottak a hétvégén a fenntartható fejlődésről.

A Veszprém megyei Monoszlón tartott tanácskozás 80-90 százaléka a fenntartható fejlődés kérdéseiről szólt, és valóban volt szó helyzetértékelésről, Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének párton belüli helyzetéről – közölte a tanácskozáson részt vevő politikus a Népszabadság híre kapcsán.

Mint mondta, a megbeszélésen főként a fenntartható fejlődéssel foglalkozó szakértők vettek részt, mivel az erről szóló országgyűlési határozat szerint a Fenntartható Fejlődés Nemzeti Tanács működésére a házelnöknek kell javaslatot tennie. Szanyi Tibor elmondta: a tanácskozáson kevés politikus vett részt, Szili Katalinon és rajta kívül Baja Ferenc szocialista képviselők. Ő és Baja Ferenc nem vett részt a tanácskozás egészén.

Szanyi Tibor szerint meg kell erősíteni a házelnöki szerepvállalást a témák napirendre kerülésében, a tematizálásban. Amikor Szili Katalin arról beszél, mit kellene csinálni, az nem azt jelenti, hogy kormányfő akar lenni. Ilyen esetekben a törvényhozás, az Országgyűlés elnökeként nyilatkozik, és a többi párt véleményére is kíváncsi – közölte Szanyi Tibor.

A képviselő szerint egy sor kérdés van, amelyek nem kerülnek napirendre, és a házelnöknek ezeket a témákat kellene menedzselnie. Példaként a fenntartható fejlődést, a nemzetstratégiát, az állami intézményrendszer változását, a klímaváltozást, a közmunkák tanácsának létrehozását említette.

Arra a felvetésre, hogy az MSZP felsőbb köreiben valamiféle belső ellenzéki tanácskozást véltek a háttérben, Szanyi Tibor közölte: a demokratikus megújulásnak az is része, hogy szabaduljunk meg azoktól a fóbiáktól, hogy ha két párttag találkozik, összeesküvést készít elő.

A Népszabadság kedden számolt be arról, hogy kétnapos, zártkörű tanácskozást tartottak a hét végén Szili Katalin házelnök vezetésével a Fenntartható Fejlődés Nemzeti Tanács működése kapcsán egy belvárosi irodában. A lap szerint az MSZP felsőbb köreiben néhányan furcsállották az összejövetelt, egyesek valamiféle belső ellenzéki tanácskozást véltek a háttérben.

Az Országgyűlés novemberben fogadta el a Magyar Köztársaság hosszú távú fenntartható fejlődésével kapcsolatos tervezési és egyeztetési folyamat feladatairól szóló országgyűlési határozatot. A határozat létrehozott egy tanácsot, amelynek elnöke az Országgyűlés mindenkori elnöke és feladata a hazai fenntartható fejlődési alapelvek, célkitűzések, átfogó feladatok meghatározásának elősegítése.

Az országgyűlési határozat szerint a tanács jogkörére, összetételére és feladataira, valamint működési kereteire – a parlamenti frakciókkal egyeztetve – az Országgyűlés elnökének kell javaslatot tennie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik