Belföld

Lesz-e kulturális főváros Pécs?

Megálltak a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programmal kapcsolatos folyamatok: nincs művészeti igazgató, kulturális koncepció, és a kormány a mai napig nem írta alá a várossal kötött szerződés módosítását – írja az Új Dunántúli Napló.

A lapnak nyilatkozó Tasnádi Péter szocialista polgármester nem nevezte meg a pontos okát, miért nem írták alá a művészeti igazgató jogkörét szabályozó, valamint a 2011-ig tartó kulturális koncepció határidő-módosítását tartalmazó megállapodást. A lap úgy tudja, az aláírásra azért nem került sor, mert a város a maga által kért határidő-módosítást sem tartotta be. A mai napig sem koncepció, sem art direktor nincs.

A polgármester azonban nem tartja reálisnak azt a feltételezést, hogy a kormány esetleg felmondja a várossal kötött eredeti szerződést. Közölte: egy szakértői csoport december 3-ra elkészítette a koncepció munkaanyagát, melyhez a volt művészeti igazgató, Méhes Márton anyagát is felhasználta.

A Dunántúli Napló információi szerint a művészeti igazgató munkáját egy négyfős testület végezné el, melynek Giorgio Pressburger író, Pál Zoltán pécsi szobrász, Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója és Szikora János rendező lenne a tagja. A kulturális tárca fontolgatja, a Művészetek Palotáját bízza meg az EKF-programok szervezésével. Ezt Tasnádi Péter elképzelhetetlennek tartja, a lépés példátlan lenne az EKF-programok történetében. Mint mondta, ez véleménye szerint „hatalmas felháborodást” váltana ki a városban.

“A Művészetek Palotájához nem érkezett az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól felkérés a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) rendezvénysorozat programjainak szervezésére” – cáfolta a Dunántúli Napló értesüléseit tájékoztatta Turkovics Mónika, az intézmény kommunikációs igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik