Belföld

Év végén jönnek a NATO-gépek

Év végén érkezhetnek a pápai katonai repülőtérre a NATO C-17-es óriás szállítógépei és folyamatosan települ majd a bázisra a mintegy 250 fős nemzetközi kontingens - mondta Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára kedden Pápán, a NATO légi bázison tett csapatlátogatását követő sajtótájékoztatón.

A pápai repülőtér, de a város is óriási esélyt és lehetőséget kapott azzal, hogy bázisrepülőtere lesz a NATO stratégiai légi szállító flottájának – közölte az államtitkár, megjegyezve, hogy jelentős számú új munkahely is létesül majd.

Vadai Ágnes szerint “Pápa sikere nem csak a hadsereg sikere, hanem az egész országé”, s a megoldandó feladatok sem csupán honvédségi, hanem országos ügyek. A jogi kérdések rendezésén túl idén már elsősorban a katonai teendőkön, a bázis további fejlesztésén és a rekreációs lehetőségek megteremtésén lesz a hangsúly.

A kontingens Pápára telepítését előkészítő csoport júniusban érkezik, októberre pedig “a kezdeti katonai képességet el kell érni” – tudatta a sajtótájékoztatón Varga János vezérőrnagy, a Magyar Honvédség összfegyvernemi parancsnokhelyettese. Közlése szerint a fejlesztés folyamatos. A NATO az elmúlt két évben mintegy 8 milliárd forintos beruházást hajtott végre Pápán, s a továbbiakban is még mintegy 30 millió dolláros (több mint 5 milliárd forint) fejlesztés vérható.

Vadai Ágnes beszélt arról is, hogy a haderőreformot követően most a katonák élet- és munkakörülményeinek a javításán van a hangsúly. Ehhez a pénzforrást meg lehet teremteni a feleslegessé vált ingatlanok értékesítéséből befolyó pénzből.

A honvédelmi államtitkár, aki több napos izraeli látogatását követően érkezett közvetlenül Pápára, a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy eredményes tárgyalásokat folytatott izraeli katonai vezetőkkel, s különösen a terrorizmus elleni küzdelemben való együttműködésről és a térségbeli magyar missziókról folytattak eszmecserét. Mint mondta: február közepén magyar szakértői csoport utazik Izraelbe. Felmerült együttműködés kialakítása is például a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel- tájékoztatott az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik