Belföld

Elmarad az országos sztrájk

Elmarad a január 30-ra üzemkezdettől 8 óráig meghirdetett országos Volán sztrájk - közölte Korcsolayné Kovács Krisztina, a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke. A buszok így zavartalanul közlekednek szerdán.

A sztrájk azért marad el, mert helyi szinten több helyen is megkötötték a bérmegállapodást, ami általában 7 százalékos keresetemelést tartalmaz – indokolta a munkabeszüntetés lefújását a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) elnöke.

A szakszervezet csütörtökre további megbeszélést kért a munkáltatóval, hogy az alágazati szintű bérmegállapodásról tárgyaljanak. Az ágazati kollektív szerződés január 31-éig írja elő az alágazati megállapodás megkötését.

A szakszervezeti vezető megismételte: továbbra sem fogadják el a munkáltató 5,5-7 százalékos jövedelemfejlesztésre, illetve ezen belül minimum 5 százalékos béremelésre tett ajánlatát. A KKSZ elnöke úgy vélekedett, hogy a sztrájk kivédésére gyorsultak fel a vállalatoknál a helyi bértárgyalások, és született meg jó néhány helyen a megállapodás.

A munkáltatókat képviselő Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetség (KKSZ) főtitkára, Dénes András közlése szerint a munkáltató lezártnak tekinti a 2008. évi ágazati bértárgyalást, mivel helyi szinten a Volán társaságok döntő többségénél megállapodtak. A szakszervezet írásos kérésére hajlandók asztalhoz ülni, előre egyeztetett témában tárgyalni.

Mindenhol járnak majd a buszok

Volánbusz Zrt. közleményben tudatta, hogy a társaság munkavállalói nem sztrájkolnak, a társaság járatai menetrend szerint közlekednek.

A Pannon Volánnál megegyeztek a béremelésről kedden, így szerdán ők sem szüntetik be a munkát. Ugyancsak megszületett a helyi megállapodás a Szabolcs Volánnál, ahol így 7 százalékkal emelkednek a bérek az idén.

A Kapos Volánnál már hétfőn este megegyeztek a felek a béremelésről. A Vasi Volán szemben álló felei is megállapodtak a 6,5 százalékos béremelésről, és a béren kívüli juttatások másfél százalékos emeléséről. Az Alba Volán Zrt-nél, bár a megállapodást még nem írták alá, a társaság olyan ajánlatot tett, amit az érdekképviseletek is elfogadhatónak tartanak.

A Borsod Volán Zrt-nél is sikerült ez egyezség. A Komárom-Esztergom megyei Vértes Volánnál is megállapodtak 5,5 százalékos béremelésben és a béren kívüli juttatások 2 százalékos növelésében, így ők sem sztrájkolnak. A Tisza Volánnál sem lesz sztrájk szerdán, bár ott nem született megállapodás – tudta meg szakszervezeti körökből az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik