Belföld

Csak három párt maradt?

A vasárnapi újbudai időközi választáson bebizonyosodott, hogy hárompólusúvá vált a magyar politikai paletta - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Szerinte nincsenek oldalak, csak választópolgárok.

Létezik a Fidesz körüli politikai tömb, az MSZP körüli tömb és van a Magyar Demokrata Fórum – fogalmazott Dávid Ibolya. Az MDF elnöke szerint jelöltjük, Csapody Miklós vasárnapi tízszázalékos eredménye visszaigazolta az MDF évekkel ezelőtt meghirdetett Normális Magyarország politikáját. Hozzátette: bebizonyosodott, hogy alacsony részvétel mellett is jó eredményt tud elérni a párt.

A vasárnapi újbudai időközi országgyűlési választás az alacsony (38,3 százalékos) részvétel miatt érvénytelen lett. A legtöbb szavazatot, a voksok 67 százalékát a Fidesz-KDNP jelöltje, Rétvári Bence kapta.

Dávid Ibolya megjegyezte, hogy az elmúlt három nagy választáson az MDF sokkal jobban szerepelt, mint azt az előzetes közvélemény-kutatások mérték.

Nincsenek oldalak

Arra a kérdésre, hogy melyik oldalról sikerült szavazatokat elhódítaniuk, Dávid Ibolya hangsúlyozta: szerinte nincsenek oldalak, csak választópolgárok és választók.

Csapody Miklós kiemelte: igaz, hogy korábban negyven százalék körüli eredményt ért el a kerületben az országgyűlési választásokon, de a mostani „ellennyomás” mellett a tíz százalékot is jónak tekinti. A kampányt annak jegyében folytatják, hogy „fokozzák” a mostani eredményt – húzta alá.

Az újbudai időközi országgyűlési választások első, érvénytelen fordulójában a névjegyzékbe felvett 32 132 szavazó közül 12 305-en adták le voksukat; az érvényes szavazatok száma 12 267 volt.

Még egy forduló lesz

Rétvári Bence (Fidesz-KDNP) az érvényes szavazatok 67 százalékát (8224 voks), Lakos Imre, az MSZP-SZDSZ közös jelöltje 20,3 százalékát (2489 voks), az MDF színében Csapody Miklós 9,7 százalékát (1189 voks), míg a MIÉP jelöltje, Fenyvessy Zoltán 3 százalékát (365 voks) kapta.

Miután a részvételi arány nem érte el az ötvenszázalékos érvényességi küszöböt, ezért február 10-én újra az urnákhoz járulhatnak a 15-ös számú választókerületiek. A választás második fordulójában mind a négy jelölt újraindulhat; eddig egyikük sem jelezte, hogy vissza kíván lépni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik