Belföld

Szonda: a lakosság fele elmegy szavazni

A szavazók 48 százaléka biztosan elmegy a március 9-én tartandó népszavazásra. A Fidesz választói körében ez az arány 69, míg az MSZP szimpatizánsok körében 45 százalék. Az igenek aránya mindhárom kérdésben többségben lenne - derül ki a Szonda Ipsos felméréséből, amelyet az MTV megbízásából készítettek.

A 514 választópolgár megkérdezésével készített reprezentatív kutatás szerint a válaszadók 70 százaléka fontosnak tartja a népszavazási kérdéseket, arányuk a Fideszt választók körében 89, a nagyobbik kormánypárt szavazói körében 42 százalék. A megkérdezettek 52 százaléka mondta azt, hogy ha mindhárom kérdésnél többségbe kerülnek az igenek, akkor a kormánynak az intézkedéseket eszerint kell végrehajtania.

A választ adók 36 százaléka vélte úgy, hogy ez azt mutatja, a kormány rossz politikát folytat, és le kell mondania. A kórházi napidíj eltörlését a válaszadók 81 százaléka támogatná, az igen mellett tenné le a voksát a Fidesz-szavazók 94 százaléka és az MSZP-szavazók 61 százaléka. Az igent választók azért döntenének az eltörlés mellett, mert minden TB-fizetőnek jár a kórházi kezelés, illetve a kórházi napidíjból befolyó összeg alacsony ahhoz, hogy a kórházak helyzetét javítsa.

A nem mellett döntők szerint a kórházi napidíj elszámolásra kötelezte a kórházakat, s arra is, hogy ne tartsák bent feleslegesen a betegeket. A vizitdíjat a megkérdezettek 75 százaléka törölné el, igennel voksolna a Fidesz-szavazók 93, és az MSZP-t választók 45 százaléka. Az igen mellett azért döntenének a választók, mert fizetik a TB-t, tehát nem szeretnének pluszban fizetni azért, mert orvoshoz mennek. Illetve sok beteg azért nem tud elmenni az orvoshoz, mert gondot jelent neki a vizitdíj kifizetése.

Akik nem támogatnák eltörlését, egyetértettek azzal, hogy a vizitdíj bevált, visszaszorította a hálapénzt, és nem járnak olyan sokan feleslegesen orvoshoz. A tandíj eltörlését a szavazók 70 százaléka támogatná, igennel voksolna az MSZP-szavazók 35, a Fidesz-szavazók 92 százaléka. Az igent választók közül a legtöbben azzal indokolták álláspontjukat, hogy a tandíjfizetés miatt sokan nem tudnak továbbtanulni. A nemmel voksolók szerint viszont a tandíj versenyt teremt a diákok között, és ezzel emelkedne az oktatás színvonala.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik