Belföld

Így vizsgálják a rendőrök a részeg vezetőket

A részegen járművet vezetőktől ezentúl a helyszínen elveszik a jogosítványt. Összefoglaltuk, hogy egy közúti ellenőrzésnél ki mit tehet.

A KRESZ szerint járművet az vezethet, akinek nincs a szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. Ezek szerint ha valakinek a szervezetébe másképp került be a vodka, az nem szegi meg a közlekedési szabályokat. Arra figyelni kell, hogy a jogszabály nem az alkoholos befolyásoltságot bünteti, hanem az alkohol jelenlétét, vagyis nem lehet arra hivatkozni, hogy az az egy sör még nem befolyásolja a képességeinket.

Így ellenőrzik

Közúti ellenőrzésnél többféle műszert is alkalmaznak a rendőrök. A helyszínen a Spiratest típusú szondát, a Lion Alcometer SD-400 típusú alkoholmérőt használják. Ha a szondát megfújjuk, akkor az felmelegszik. Ha nem forrósodik fel, akkor az a szabály szerint nem megfelelő mintaadásnak minősül, ezért a rendőrök elő fogják állítani azokat, akiknél a szonda nem forrósodik fel. Ezután vizelet- vagy véralkohol-vizsgálatot végeznek. A szonda színe alkohol hatására sárgáról zöldre változik.

Akiknél csak kismértékben színeződik el a szonda, vagy az elektromos műszer 0,5 mg/liter alatti légalkohol (tehát nem véralkohol) értéket mutat, annak nyilatkozni kell az alkoholfogyasztásról. Aki bevallja, hogy ivott, attól a rendőrök a helyszínen elveszik a jogosítványt, és hagyják hazasétálni. Aki azonban tagad, azt elő kell állítani.

Ugyanígy járnak azok is, akiknél a műszerek nagyobb mértékű alkoholfogyasztást mutatnak ki. Őket a rendőrségen Seres Ethylometer 679-TH vagy Siemens Alcometer típusú, hitelesített műszerek várják. Ha ez a mérés is 0,5 mg fölötti értéket mutat, azzal szemben a rendőrök büntetőeljárást kezdenek.

Kiskapu

Ha azonban a Lion Alcometer SD-400 csak 0,1mg alatti fogyasztást mutat, és a járművezető tagadja az italozást, abban az esetben nem kezdenek a rendőrök eljárást. Az igazságügyi szakértők gyakorlata ugyanis azt mutatja, hogy önmagában ez még nem bizonyíték az alkoholfogyasztásra.

Hova kerül a jogosítvány?

A bevont jogosítványt a rendőrség a lakóhely szerinti illetékes közlekedési hatóságnak küldi el. Ehhez a hatósághoz kell fordulni, ha valaki méltányosságot vagy egyedi elbírálást szeretne kérni, az intézkedő rendőrnek erre a szabály szerint nincs joga.

Megvesztegetés

A szondával az utván lévő rendőröknek el kell számolni a parancsnokuk felé, így ha több elszineződött szonda van, mint ahány jogosítvány, akkor a rendőr ellen fegyelmit indíthat a főnöke. Az elektromos műszer pedig bekapcsoláskor kéri az intézkedő rendőr számát és a szondát megfújó ember nevét, és azokat a mérési eredménnyel együtt egy központi szervere küldi, így ezeket az eredményeket is látja a parancsnok. A rendőri vezetők azt remélik, hogy az eredmények ilyen szigorú ellenőrzésével már egyetlen rendőrnek sem lesz érdemes némi készpénzért cserébe “elnézni” az eredményeket.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.