Belföld

Így vizsgálják a rendőrök a részeg vezetőket

A részegen járművet vezetőktől ezentúl a helyszínen elveszik a jogosítványt. Összefoglaltuk, hogy egy közúti ellenőrzésnél ki mit tehet.

A KRESZ szerint járművet az vezethet, akinek nincs a szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. Ezek szerint ha valakinek a szervezetébe másképp került be a vodka, az nem szegi meg a közlekedési szabályokat. Arra figyelni kell, hogy a jogszabály nem az alkoholos befolyásoltságot bünteti, hanem az alkohol jelenlétét, vagyis nem lehet arra hivatkozni, hogy az az egy sör még nem befolyásolja a képességeinket.

Így ellenőrzik

Közúti ellenőrzésnél többféle műszert is alkalmaznak a rendőrök. A helyszínen a Spiratest típusú szondát, a Lion Alcometer SD-400 típusú alkoholmérőt használják. Ha a szondát megfújjuk, akkor az felmelegszik. Ha nem forrósodik fel, akkor az a szabály szerint nem megfelelő mintaadásnak minősül, ezért a rendőrök elő fogják állítani azokat, akiknél a szonda nem forrósodik fel. Ezután vizelet- vagy véralkohol-vizsgálatot végeznek. A szonda színe alkohol hatására sárgáról zöldre változik.

Akiknél csak kismértékben színeződik el a szonda, vagy az elektromos műszer 0,5 mg/liter alatti légalkohol (tehát nem véralkohol) értéket mutat, annak nyilatkozni kell az alkoholfogyasztásról. Aki bevallja, hogy ivott, attól a rendőrök a helyszínen elveszik a jogosítványt, és hagyják hazasétálni. Aki azonban tagad, azt elő kell állítani.

Ugyanígy járnak azok is, akiknél a műszerek nagyobb mértékű alkoholfogyasztást mutatnak ki. Őket a rendőrségen Seres Ethylometer 679-TH vagy Siemens Alcometer típusú, hitelesített műszerek várják. Ha ez a mérés is 0,5 mg fölötti értéket mutat, azzal szemben a rendőrök büntetőeljárást kezdenek.

Kiskapu

Ha azonban a Lion Alcometer SD-400 csak 0,1mg alatti fogyasztást mutat, és a járművezető tagadja az italozást, abban az esetben nem kezdenek a rendőrök eljárást. Az igazságügyi szakértők gyakorlata ugyanis azt mutatja, hogy önmagában ez még nem bizonyíték az alkoholfogyasztásra.

Hova kerül a jogosítvány?

A bevont jogosítványt a rendőrség a lakóhely szerinti illetékes közlekedési hatóságnak küldi el. Ehhez a hatósághoz kell fordulni, ha valaki méltányosságot vagy egyedi elbírálást szeretne kérni, az intézkedő rendőrnek erre a szabály szerint nincs joga.

Megvesztegetés

A szondával az utván lévő rendőröknek el kell számolni a parancsnokuk felé, így ha több elszineződött szonda van, mint ahány jogosítvány, akkor a rendőr ellen fegyelmit indíthat a főnöke. Az elektromos műszer pedig bekapcsoláskor kéri az intézkedő rendőr számát és a szondát megfújó ember nevét, és azokat a mérési eredménnyel együtt egy központi szervere küldi, így ezeket az eredményeket is látja a parancsnok. A rendőri vezetők azt remélik, hogy az eredmények ilyen szigorú ellenőrzésével már egyetlen rendőrnek sem lesz érdemes némi készpénzért cserébe “elnézni” az eredményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik