Belföld

Digitális tábla a fűtetlen termekben

Összesen 100 ezer diák juthatna 2009-től digitális palatáblához, és 35 ezer tantermet látnának el projektorokkal. A Fidesz szerint azonban először inkább azt kéne megoldani, hogy fűtsék a még be nem zárt iskolákat.

Várhatóan 2009-től, öt év alatt, 80-100 ezer diák juthatna kifejezetten az oktatás igényeinek megfelelő digitális palatáblához – erről Magyar Bálint, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség államtitkára beszélt az Educatio 2008 kiállításon pénteken a fővárosban.

A tervek között szerepel az is, hogy uniós forrásokból a 60 ezer tanteremből és a 25 ezer szaktanteremből 35 ezret látnak el számítógépből, projektorból és interaktív táblából álló “csomaggal”.

Magyar Bálint azt mondta, a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek az eszközök növelik a diákok tanulási motivációját, s javítják a tanulás folyamatát. Uniós források bevonásával szeretnék az internethez való kapcsolódási sebességet is növelni, 10 megabit/szekundumra.

A szülők is ismerkednének

A felnőttképzés kiterjesztése jegyében Szülő-Suli program is indulna, amelynek részeként mintegy 100 ezer szülő ismerkedhetne meg a digitális írásbeliséggel, vehetne részt nyelvtanfolyamokon.

Magyar Bálint bemutatta az érdeklődőknek a Sulineten pénteken közzétett új digitális tananyagcsomagot is. A biológia, kémia, matematika, fizika tananyagok új generációja 250 leckéből áll, s egyenként 18 elemből épülnek fel. A tananyagokat az iskolákban a frontális pedagógia keretében is használhatják a pedagógusok, de a diákok számára otthonról is elérhető, megkönnyítve tanulmányaikat.

Fidesz: az iskolák állapotára kéne költeni

Ágh Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője úgy reagált: képtelenség, hogy a kormány digitális palatáblák beszerzésén töri a fejét, miközben 30 milliárdot vont ki a közoktatásból, 10 ezer pedagógust bocsátott el, tandíjat vezetett be és tömeges iskolabezárásokra kényszeríti az önkormányzatokat.

Hozzátette: a XXI.században úgy lehet a minőség felé törekedni, ha először az iskolák lerobbant állapotát számolják fel. Mint mondta, számtalan helyen beáznak az intézmények, nincs fűtés, a tanítás alapvető kritériumai hiányoznak. A kormánynak inkább ezzel kellene foglalkoznia – mondta az ellenzéki képviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik