Belföld

Kétmilliárddal olcsóbb lesz a 4-es metró

A szakemberek megállapították, hogy nincs szükség egy úgynevezett főszellőző megépítésére Újbudán, így kétmilliárd forinttal olcsóbb lehet a 4-es metró építése. A beruházás elhagyásával a szellőző helyén álló játszótér is megmenekülhet.

Nem épül meg a XI. kerületi Petzvál József utcában a 4-es metró egyik főszellőzője – közölte Molnár Gyula (MSZP), Újbuda polgármestere. Mint mondta, ezzel az ott élők kérése is teljesül, és a beruházás is olcsóbb lesz kétmilliárd forinttal. A szellőző elhagyását Újbuda önkormányzata kezdeményezte, és a kerület folytatta le a szükséges egyeztetéseket.

A szellőzőt a 4-es metró leghosszabb alagútszakaszába, az Etele téri kelenföldi városközpont és a Bocskai út közé tervezték egy Petzvál utcai játszótér helyére. A szellőző terve korábban a környéken élők lakók ellenérzését váltotta ki, ezért Újbuda önkormányzatának szakemberei „alternatív megoldásokat” kerestek, és a jelek szerint találtak is.

A vizsgálatok, valamint független szakvélemények megállapították, hogy „következmények nélkül elhagyható a szellőző”, mert ez sem az esetleges vészhelyzeti mentést, sem pedig az alagutak szellőztetését nem befolyásolja.

A 4-es metró építése a legújabb adatok szerint meghaladja az 500 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik