Belföld

Gyurcsány Ferenc Indiában

Indiában kezd tárgyalásokat szerdán Gyurcsány Ferenc kormányfő; a gyorsan fejlődő népes dél-ázsiai államban kezdett háromnapos látogatás célja a magyar-indiai kereskedelmi kapcsolatok elmélyítése, és további indiai befektetők Magyarországra csábítása.

A miniszterelnök kedden érkezett küldöttség élén Újdelhibe, ahol pénteken megbeszélést folytat Manmohan Szingh indiai kormányfővel, és udvariassági látogatást tesz Pratibha Patil asszonynál, az ázsiai ország köztársasági elnökénél.

Gyurcsány Ferenc tárgyal az indiai kormány olajipari miniszterével is. A miniszterelnöki vizittel egyidejűleg Indiában tartózkodik a Mol egy küldöttsége, amely előreláthatólag együttműködési megállapodást köt az ONGC indiai olaj- és gázipari vállalattal. A magyar cég nem árult el közelebbit indiai terveiről, de annyit tudni lehet, hogy bő egy éve a Mol puhatolódzó tárgyalásokat folytatott az indiai olaj- és gázlelőhelyek feltárásában és a kitermelésben való esetleges részvételről.

Cégeket csábítanak

A kormányfő csütörtökön a dél-indiai Bangalorban felkeresi két vezető indiai vállalat, a számítógépprogram-gyártó és üzleti informatikai szolgáltató Infosys és a biotechnológiai kutatásokkal foglalkozó Biocon cég központját. Garamhegyi Ábel, a Gazdasági- és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára elmondta: a szándék az, hogy más indiai vállalatokkal együtt ez a két cég is megjelenjen – akár termelés, akár kutatás céljával – Magyarországon.

A szakállamtitkár elmondta, szeretnék, ha a magyar-indiai kereskedelmi forgalom jelenleg bő 300 millió dollár körüli éves volumene belátható időn belül elérné a félmilliárd dollárt.

Kétoldalú

A miniszterelnök – akit számos üzletember elkísért indiai útjára – szerdán kétoldalú megbeszéléseket folytat Magyarországon is érdekeltséggel rendelkező indiai vállalatok – így a Ganz Transelektro-tulajdonos Crompton Greaves és a TATA Csoport – vezetőivel, a Richter Gedeon gyógyszergyárral Dél-Indiában közös vállalatot működtető Themis Medicare cég képviselőivel, valamint az indiai-magyar gazdasági vegyes bizottság elnökével. Gyurcsány Ferenc emellett szerdán Újdelhiben fölszólal az Indiai Iparszövetség (CII) szervezte üzleti konferencián.

A látogatás során Gráf József földművelésügyi- és vidékfejlesztési miniszter a tervek szerint együttműködési megállapodást ír alá indiai hivatali partnerével. A felek a tervek szerint megkötnek egy egészségügyi együttműködési megállapodást is, és hasonló dokumentumot írnak alá védelmi elektronikai kutatásokról.

Magyar masala

A kormányfői vizithez időzítve veszi kezdetét Indiában az egyik helyi fűszerkeverékről elnevezett rendezvénysorozat, a „magyar masala” abból az alkalomból, hogy 30 éve nyílt meg Delhiben a Magyar Kulturális Központ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik