Belföld

Változik a családi pótlék kifizetése

Január elsejétől fokozatosan átveszi a családi pótlékok kifizetését a Magyar Államkincstár, így a legalább 100 főt foglalkoztató cégek fokozatosan kivonulnak a rendszerből; a változás a családok harmadát érinti, a többieknek eddig is az államkincstár utalta a pénzt - írja a Népszava.

A tájékoztatás szerint a legalább 100 főt foglalkoztató cégeknél januárban történik meg az átállás, az ott dolgozók a decemberi család pótlék januárban esedékes összegét még munkahelyüktől, a januárra járó, februárban esedékes összeget viszont már az államkincstártól kapják. A 200 és 500 munkavállalót foglalkoztatókat februárban érinti a változás, a nagyobb foglalkoztatók kezéből pedig márciusban kerül ki az utalás.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium álláspontja szerint a családtámogatási eljárások egységesítésével, a céges kifizetőhelyek megszüntetésével az ügyintézés gyorsabb, korszerűbb, a támogatások felhasználása pedig ellenőrizhetőbb lesz. A törvénymódosítással a csődbe ment munkahelyen dolgozók sem kerülnek többet kellemetlen helyzetbe, és a munkahelyváltás miatt sem kell több hónapig várni a pénzre.

Az ellátás folyósításának időpontja is egységes lesz, a munkahelyeknél ugyanis a munkabér kifizetésével egyidejűleg utalták a családi pótlékot, míg az államkincstárnak a jogszabály szerint bankszámlára utaláskor 3-áig, postai kifizetés esetén pedig 10-éig kell folyósítania az ellátást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik