Belföld

A főváros megelőzné a gyermekerőszakot

Azt követően, hogy az elmúlt napokban több eset is történt, amelyben gyermekek egymást bántalmazták, a főváros egy pszichológusból, gyermekvédelmi szakemberből, konfliktuskezelőből és kriminológusból álló csoporttal igyekszik kidolgozni egy prevenciós programot.

Múlt hét pénteken egy 18 éves fiút vert agyon egyik iskolatársa a budapesti Széchenyi István Gyakorló Kereskedelmi Szakközépiskola közelében. A két diák osztálytermi összeszólalkozása torkollott tragédiába. Egy nappal korábban pedig egy mindössze tízesztendős kisfiú késelt meg a Blaha Lujza téren egy 15 éves gyereket, hogy megszerezze annak MP3-as lejátszóját. Az áldozat súlyos sérüléseket szenvedett.

Szakértői csoport a prevencióért

A két esetet követően a főváros úgy határozott, szakértői csoporttal igyekeznek prevenciós programot kidolgozni. A fiatalok körében egyre erőteljesebben jelenik meg az agresszió, ez a tendencia világszerte érzékelhető. Egyes szakértők szerint Magyarországon az elmúlt két évben 20 százalékkal emelkedett az ilyen esetek száma. „A folyamat kétirányú: gyakori lett egyrészt a galerizés, azaz amikor rablási céllal támadnak a gyerekek, másrészt az osztályon belüli agresszió. Úgy véljük, országos program kell, de ennek megszületéséig a főváros igyekszik tenni valamit a saját iskolásai védelme érdekében” – mondta John Emese a FigyelőNetnek. A főváros oktatási és ifjúságpolitikai bizottságának alelnöke hozzátette: a főpolgármesteri kabinet szakértői csoportot létrehozásáról döntött, hogy közösen dolgozzanak ki egy megelőzési programot, illetve mindenekelőtt fel kell vázolniuk egy problématérképet.

„Három célcsoportot kell célba venni: egyrészt a tanulókat, másrészt a pedagógusokat, iskolai gyermekvédelmiseket, akiknek több jogot és lehetőséget kell adni, illetve a szomszédságot. Úgy látom, ez utóbbi terület eddig nem volt megcélozva, a civil figyelem Budapesten – pár külső kerületet leszámítva – elég gyenge” – véli a szabad demokrata politikus.

Neves szakembereket kértek fel

A csoportban fog dolgozni valószínűleg Ranschburg Jenő gyermekpszichológus, Gádoros Júlia gyermekpszichiáter, Vekerdy Tamás, aki a konfliktuskezelés szaktekintélye, Jármy Tibor, a BRFK bűnmegelőzési osztályának vezetője, valamint Radoszáv Miklós gyermekvédelmi szakember és Bilkei Pál kriminológus – mondta el lapunknak John Emese.

A szakértői csoport felállításáról a főváros január 30-i közgyűlése dönt, és munkájuk előre láthatóan két hónapig tart. „Több lábra álló program kell, amelyben valószínűleg szerepet kap majd képzés, kortárs segítők, kampány vagy kulturális programsorozat is. Illetve a diákönkormányzatokat is erősíteni kell” – hangsúlyozta John Emese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik