Belföld

Módosításokkal szavazzák meg a tb-törvényt?

Az egészségbiztosítási törvényről történő ismételt szavazás tétje nagy, kimenetele viszont nem egyértelmű. A Nézőpont Intézet négy lehetséges forgatókönyvvel számol: vagy változatlan formában szavazzák meg, vagy elutasítják, vagy elhalasztják a voksolást, ám ami a legvalószínűbb: látszatmódosításokkal ismét elfogadják.

A Nézőpont Intézet szerint jelenleg alacsony, mintegy ötszázalékos esélye van a törvénytervezet leszavazásának, azaz február 11-ei bukásának. Ehhez – az ellenzék stratégiájának megfelelően ismét névszerinti szavazáson – mintegy 14 renitens, december 17-én még „privatizációpárti” képviselő kellene. Deák András halála és Szili Katalin elnöksége miatt a kormánytöbbség – hiányzók nélkül – 193 fő.


A 210 fős koalíciós frakcióból eddig azonban csak Farkas Imre, Horn Gyula és Toller László távolmaradása valószínűsíthető. Karsai József ugyan jelezte, hogy nemmel kíván szavazni, kijelentéseinek hitelességét december 17-ei hangos igenje azonban erősen megkérdőjelezi. A népszavazás előtt a helyzet aligha változik az elemzés szerint: a februári szavazás is Gyurcsány Ferencről, s nem az egészségbiztosításról fog szólni. Ez csökkenti a szocialista képviselők lázadásának valószínűségét.Módosításokkal szavazzák meg a tb-törvényt? 1

Gyurcsány Ferenc gratulál Horváth Ágnesnek – korai volt az öröm? (Fotó: MTI)Szintén 5 százalék esélyt lát a Nézőpont Intézet a törvényjavaslat változtatás nélküli jóváhagyására. Bár ez utóbbi a kormány töretlen támogatását demonstrálná, nem felel meg a szocialisták pragmatikus döntéshozatali kultúrájának. Ráadásul komoly kockázatokat is rejt magában. Mádl Ferenc politikai vétóját 2003-ban az Országgyűlés egy esti, rendkívüli ülésen, változtatás nélkül írta fölül. Ezt a törvényhozási eljárást alkotmányellenesnek találta a taláros testület, s a változatlan szavazás esetén 2008-ban is megismételheti érveit.

Elhalaszthatják

A Nézőpont Intézet szerint 20 százalékos esélye van a döntéshozatal elhalasztásának. Ismert, hogy Sólyom László többszintű kritikájának egyik legfontosabb üzenete épp a halasztás volt, az államfő szerint „olyan bonyolult és mindenkit érintő intézményrendszerek átalakítását, mint az egészségbiztosítás, a társadalombiztosítás vagy a nyugdíjrendszer, nem lehet parlamenti választási ciklusokhoz igazítani”, ahhoz szükség volna a kormánypártok és az ellenzék megegyezésére.

December 17-e előtt Szili Katalin is hasonló véleményt fogalmazott meg, bár miután a házelnök sürgősségi eljárással kérte az államfőt a törvény kihirdetésére, egyéni stratégiája nem tűnik következetesnek. Mégsem zárható ki, hogy a kritikus házelnök a halasztáspártiak élére áll. Ezen opció valószínűségét ugyanakkor csak az növelné jelentősen, ha az ellenzék stratégiát váltana, s szakpolitikai egyeztetésekbe bocsátkozna az átalakításról. Utóbbira utaló jel azonban egyelőre nincsen.

Látszatmódosítások és igenek

Legvalószínűbbnek (70 százalék) azt tartja a Nézőpont Intézet, hogy a december 17-ei szavazást egy látszatintézkedésekkel átalakított törvényről ismétli meg az Országgyűlés. A szocialista frakció január 15-ei ülésén döntés születhet a Sólyom László által fölvetett, s Gyurcsány Ferenc által is fontosnak nevezett garanciaszabályok bővítéséről, megszülethet néhány végrehajtási rendelet tervezete, végül – az utóbbi napokban tiltakozó MSZOSZ követelésének megfelelően – a munkaadók és munkavállalók képviselőinek is több beleszólási jog juthat.

Az apró átalakításokkal látszólag Sólyom fundamentális kritikáját is meghallaná a kormánytöbbség. Ebben az esetben könnyen jelentéktelenné válna, hogy az államfő nemcsak részletkérdéseket bírált a házelnöknek írt levelében, hanem a kormánytervben megjelenő modellt, a konkrét törvényszöveget, a döntéshozatal módját és rövid határidejét is.

Címkék: Belföld

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

(FILES) In this file photo taken on April 21, 1999 Denver area residents comfort one another during a candle light vigil at Civic Center Park in Denver, CO, held in honor of the students and one teacher killed at Columbine High School in Littleton, CO on  April 20, 1999, when two former students opened fire on their classmates during a suicide mission. - This year marks the 20th anniversary of the Columbine High School shooting, when two youths aged 17 and 18 armed with guns and home-made bombs killed 12 students and a teacher at Columbine high school in Littleton, Colorado before they both committed suicide. (Photo by JEFF HAYNES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.