Belföld

Fidesz: láthatatlan a külpolitikánk

A Fidesz szerint jellegtelen és láthatatlan a magyar külpolitika, ugyanakkor Koszovó ügyében egyetértés lehet az ellenzék és a kormány között – reagált a külügyminiszter évértékelőjére Németh Zsolt.

Az ellenzéki párt külügyi kabinetvezetője általánosságban úgy vélte: a magyar külpolitika láthatatlan és hallhatatlan, jellegtelen, ami kormány megrendült legitimitására, és a miniszter tapasztalatlanságára vezethető vissza.


Koszovóban egyetértenek

Jelenleg is sok kérdésben – például a külföldi missziók, Afganisztán, a pápai légibázis és az uniós alkotmány ügyében – konszenzus van az ellenzék és a kormány között, és még több kérdésben lenne egyetértés, ha a kabinet komolyan venné a politikai pártokkal való egyeztetést.

Úgy tűnik, Koszovó kérdésében is egyetértés lesz a kormány és az ellenzék között, „bár Göncz Kinga nem árulta el a magyar kormány álláspontját”. Megnyugtatónak nevezte, hogy már nem a tajvani-kínai modell alapján látják rendezhetőnek Koszovó és Szerbia viszonyát.


Nem értik a Szlovákiával szembeni álláspontot

A parlament külügyi bizottságának elnöki posztját betöltő Németh Zsolt szerint Magyarországnak az Európai Unió többségi álláspontját kell magáévá tenni Koszovó ügyében. A magyar diplomáciának ugyanakkor élnie kell azzal a lehetőséggel, hogy a nemzetközi diplomácia történetében ez lesz az első kikényszerített területi autonómia egy nemzeti kisebbség számára.

Németh Zsolt Szlovákia tekintetében úgy vélte, az egyetértés megbomlani látszik a kormány és az ellenzék között, „a Fidesz ugyanis értetlenül áll azelőtt, hogy az MSZP támogatja: a szlovák Smer ismét teljes jogú tagja legyen az Európai Szocialista Pártnak”. Szerinte emellett a nemzetpolitikai kérdésekben és Magyarország „különutas orosz politikája” tekintetében van konfliktus a kormány és az ellenzék között.


Sarokpont az energia és a kettős állampolgárság

Így a Fidesz nem tartja helyesnek, hogy Gyurcsány Ferenc “veszélyezteti” a közös európai energiapolitikát, mivel az orosz tervet, a Kék Áramlat „felmelegített változatát”, a Déli Áramlat megvalósítását tűzte zászlajára. Németh Zsolt jelezte, hogy külügyi bizottság elnökeként napirendre tűzi ezt a témát a testületben.

A fideszes politikus a vajdasági magyarok esetleges vízummentességéről szóló külügyminiszteri bejelentésről azt mondta, a határon túli magyarok százezrei számára nincs más megoldás az akadálymentes kapcsolattartás fenntartására, mint a kettős állampolgárság. A vízum és az ahhoz kapcsolódó költségek elviselhetetlen anyagi terhet jelentenek. Ha meg is valósulna a vajdaságiak vízummentessége, a kárpátaljai magyarok problémája megmaradna.

Az ellenzéki képviselő szerint Gyurcsány Ferenc presztízskérdést csinál a kettős állampolgárságból, és ezzel megkeseríti több százezer magyar mindennapi életét. „Miközben mindenki támogatja az ötletet, a szerbek, a vajdasági magyarok, a közvélemény, az ellenzék, valamint a szocialisták közül is többen, például Szili Katalin és Szabó Vilmos is” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik