Belföld

Sólyom oktatási kérdésekről tárgyalt Kárpátalján

A magyar kisebbséget érintő oktatási kérdések álltak Sólyom László egynapos vasárnapi kárpátaljai látogatásának homlokterében. Viktor Juscsenko ukrán államfő ígéretet tett a magyar köztársasági elnöknek a magyar diákok, tanárok, illetve oktatási intézmények számára hátrányos problémák orvoslására.

Az ukrán elnökkel Munkácson tartott megbeszélése után Sólyom László magyar újságíróknak elmondta, hogy mindenképpen hátrányosan érinti a kárpátaljai magyar diákokat az, hogy újabban az egységes érettségi-felvételit ukránul kell letenni. Sólyom László szerint van szándék az ukrán félben a probléma rendezésére.


Sólyom oktatási kérdésekről tárgyalt Kárpátalján 1

Sólyom és Juscsenko (Fotó: MTI)


Az ukrán elnökkel való megbeszélés előtt a magyar államfő a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán vett részt egy megbeszélésen, melyen magyar politikai és egyházi vezetők, a főiskola vezetői és diplomaták vettek részt. Sólyom László a távirati irodának nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy problémák vannak az akkreditációval, a diplomák elismerésével. A legnagyobb probléma azonban a felvételi rendszer, s a gond azzal hárulna el, ha az érettségi vizsgák (amelyek egyben felvételit is jelentenek) magyar nyelven folyhatnának, mert ez biztosíthatná az utánpótlást a magyar főiskola számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik