Belföld

Demszky: Budapest menekül

Mivel a fővárosnak kevés pénze van, ezért Budapest előremenekül: annak reményében fejleszt, hogy gazdagodó polgárai több adót fizetnek, és ezzel egyensúlyban marad a költségvetés – mondta Demszky Gábor főpolgármester.

511 milliárdot fordít a főváros fejlesztésre, ebből 139 milliárdot fordítanak a négyes metróra. A korábbi tervekből kihúztak mintegy 20 milliárd forintnyi fejlesztést, de a megszorítások ellenére tovább folytatják az útfelújítási programot – mondta Demszky Gábor, a Fővárosi Állatkertben tartott évértékelő sajtótájékoztatóján.

Így a fővárosban nemcsak a Szabadság és a Margit hidat újítják fel, hanem mintegy 300 kilométernyi közutat is – ebből ötvenet még az idén. A Szabadság híd év végére elkészül, ezután pedig lezárják a Margit hidat, amelyről a nyáron már betonelemek hullottak a rakpartra. Ezen kívül a Megyeri-híd augusztusi átadása, és ehhez kapcsolódóan a Külső Váci út kiszélesítése és a Thököly út felújítása könnyít majd a gépkocsival közlekedők életén.

Légkondis villamosok

A környezetet kevésbé terhelő közlekedési módot választók annak örülhetnek, hogy a nagykörúti Combinók egy része légkondicionálót kap, másik része pedig nagyobb ablakokkal száll harcba a nyári hőséggel. Demszky Gábor állítása szerint a négyes metró egyelőre tovább épül tíz állomáson, február végéig tárgyalnak a Hídépítő Zrt.-vel a Fővám téri állomás sorsát illetően. A projekt finanszírozásával kapcsolatban Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes kijelentette: 350 milliárd forintra pályáznak, ennek várhatóan 77 százalékát finanszírozza majd az EU.



Demszky: Budapest menekül 1

Demszky és Dodó, a gorilla



A kettes metró felújítása idén véget ér, már csak a kocsiszín átépítése van hátra, mert ősszel megérkezik az Alstom első három metrószerelvénye, melyek fél éven át végzik majd a próbafutásokat, így 2009-re forgalomba állhatnak.

Az 1-es és a 3-as villamos vonalát is meghosszabbítják az idén, az előbbit a Budafoki útig, a 3-ast pedig a csepeli HÉV Pesterzsébet-felső állomásáig.

Kórházfelújítás és bálna

Kórházakra is költenek a félbillió forintos felújítási keretből. Többek között a Heim Pál Gyermekkórház gastroenterológiai és nephrológiai osztályát, a Szent Imre Kórház pszichiátriai, nephrológiai, labor és hotelszárnyát újítják fel, míg az Uzsoki utcai kórházban 6 milliárdért építenek traumatológiát és orthopédiát.

A belvárosban számos teret felújítanak, és a Roosevelt tértől egészen a Közraktárakig lehet majd korzózni, ha a Budapest Szíve Program megvalósul. A déli végén a Közraktárakat átépítik, és Demszky reményei szerint egy a Montmartre-ra hasonlító kulturális központot építenek a helyére. A híres francia művésznegyeddel ellentétben azonban a budapestit egy „üvegbálna” fogja fedni.

A fővárosi kultúráért aggódóknak jó hír lehet, hogy megalakul a Fővárosi Színházi Tanács, amely szakértő döntéseket hoz majd szakmai ügyekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik