Belföld

Város szeretne lenni Zamárdi

Heteken belül benyújtja igényét a 2600 lakosú Zamárdi arra, hogy nyilvánítsák várossá, amitől presztízsének növekedését, és az eddiginél több pályázati forrás elnyerésének lehetőségét reméli – nyilatkozta a Balaton-parti község polgármestere szerdán az MTI-nek.

Csákovics Gyula elmondta, több mint tíz éve dédelgeti azt a vágyat Zamárdi lakossága, hogy a település városi rangra emelkedjen, amihez úgy tűnik, mára megértek a feltételek. Beszámolója szerint az önkormányzat már tavaly szeptemberben határozatba foglalta, hogy kezdeményezi a városi rang elnyerését.

A napokban elkészült tanulmány lesz az igénybejelentés alapja, amit hamarosan továbbítanak a területileg illetékes Dél-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatalba – tette hozzá a polgármester.

Csákovics Gyula ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az önkormányzat kérésére a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézete szakértői tanulmányt készített, mely szerint a Balatoni önkormányzatok között Zamárdi rendelkezik az egyik legnagyobb területtel, kellően kiépült az infrastruktúrája, és egyre jelentősebb idegenforgalmi szerepet tölt be a kiemelt üdülőövezetben.

A hivatal véleményezés után tovább küldi majd a bejelentést az önkormányzati tárcának, ahol várhatóan fél éven belül döntenek arról, Zamárdi megfelel-e a várossá válás feltételeinek – közölte a település vezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!