Belföld

Csaló próbált minisztereket hírbe hozni

Minden jel szerint csalásról és hamisításról van szó abban az ügyben, amellyel politikusokat akartak hírbe hozni – jelentette ki Daróczi Dávid kormányszóvivő.

A Blikk című bulvárlap azt állítja, hogy a birtokába került dokumentumok szerint volt miniszterekhez, államtitkárokhoz és helyettes államtitkárokhoz került több mint 100 millió forint, amit magyar vállalkozóktól csaltak ki pályázatkészítés ürügyén. A cikk szerint a politikusok nem hajlandók visszafizetni a milliókat, az üzletemberek pedig feljelentést tettek a rendőrségen. Daróczi Dávid az MTI-nek hangsúlyozta, hogy minden eddigi vizsgálat cáfolja a lapban H. A.-ként szereplő illető állításait.

„Egy csalással vádolt ember hivatkozik arra a hitelezőinek, hogy azért nem tud elszámolni a neki átadott pénzzel, mert azt már továbbadta. Magyarázkodásába belekever politikusokat, korábbi minisztereket és államtitkárokat, minden politikai oldal képviselőit” – tette hozzá.

A kormányszóvivő beszámolt arról, hogy a Blikk a birtokában lévő kézzel írott papírt tavaly októberben, kérdéseivel együtt eljuttatta az uniós fejlesztésekért felelős Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium illetékeseinek. A tárca az ügyet kivizsgálta, és megállapította, hogy az irományban említett cégek vagy nem pályáztak, vagy nem is nyertek uniós forrást. Ezek az állítások tehát hamisak – szögezte le a szóvivő.

Daróczi Dávid kitért arra, az ügyet a Nemzetbiztonsági Hivatalnak (NBH) is átadták, miután az iromány szerint egy adós azt állítja hitelezőinek, hogy a neki kölcsön adott pénzzel azért nem tud elszámolni, mert azt másoknak adta tovább, és ennek kapcsán megemlített politikusokat. Az NBH munkatársai megállapították, hogy az iromány tartalma valótlan, és jelentős kétségek merültek fel a dokumentum valódiságával kapcsolatban is – fűzte hozzá.

Ellenőrizték azt is, hogy egyáltalán volt-e abban a helyzetben az illető, hogy kijárjon ilyen támogatásokat. Daróczi Dávid közölte: egyértelműen kiderült, hogy nem volt abban a helyzetben. Kitért arra is, hogy az iratot még novemberben átadták a rendőrségnek, intézkedést kérve, a rendőrség pedig vizsgálja a történteket.

Arra a kérdésre, kik a cikkben szereplő politikusok, a szóvivő azt mondta, a kormány nem kíván ahhoz hozzájárulni, hogy ártatlanul hírbe hozzanak embereket, ezért erre nem kívánt válaszolni. Megjegyezte: az ügy érintettjét, H. A.-t is megilleti az ártatlanság vélelme, a többi a rendőrség dolga.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik