Belföld

Válságstáb a farkasréti iskolában

Magánkézbe adná egyik iskoláját a XI. kerületi önkormányzat. A szülők és a tanárok nem szeretnék, ha a testület egy alapítvány közbeiktatásával spórolna.

A főváros XI. kerületének legjobb hírű iskoláját szemelte ki magának a Pasaréti Gimnáziumot üzemeltető alapítvány. Elképzelésük szerint a sokak által Érdi úti iskolaként ismert intézmény ezentúl magániskolaként működne, és az elképzelések szerint évi 200 ezer forintért tanulhatnának ott a fiatalok.


Az épületet 50 évre venné bérbe a hosszú nevű Alapítvány a Pasaréti Gimnázium Létrehozására és Működtetésére nevű szervezet. Ezért a 4. évtől kezdve fizetne csak bérleti díjat, eleinte 5 millió forintot, majd folyamatosan emelnék az összeget, és a 7. évtől kezdve évi 20 milliót kasszírozna az önkormányzat.

Az önkormányzat október 10-én kapta meg a társaság levelét, és Bács Márton alpolgármester rögtön a keze ügyébe is vette. Így az ajánlatot a testület december 19-én tárgyalja, és az elképzelések szerint 2008 februárjában már meg is állapodna az alapítvánnyal. A napirendre tűzés előtt egy nappal Bács az iskola dolgozói és a szülők előtt ismertette az elképzelést.


Uszoda is van

Az iskola szülői munkaközössége azonban hallani sem akar ilyen tervekről. Marcellné Szilágyi Eszter szerint az iskola nagyon népszerű a kerületiek körében, hiszen jó tanárok dolgoznak az uszodával és három tornateremmel is felszerelt iskolában. Az épületet 1998-ban fel is újították, így a – civilben főiskolai adjunktus – anyuka szerint nem is kell sokat költeni rá. Az alpolgármester előterjesztésében azonban az szerepel, hogy évi 100-150 millió forintot kellene felújításra fordítani, miközben az iskola teljes költségvetése 305 millió forint.



Válságstáb a farkasréti iskolában 1

Képeink a helyszínrõl



A terv szerint az alapítvány saját forrásaiból pótolná az épület felújításából kimaradt ablakszigeteléseket, de igényt tartana a kerület és a kormányzat oktatási támogatására is. A kerület így az első évben 160 millió forintot adna, évről évre csökkentve a 7. évben már csak 40 millió forintot utalna át az „önkormányzati gyerek” finanszírozására, utána pedig semmit. A nem fizetős gyerekeket ugyanis nem dobnák ki az iskolából, hanem végigjárhatnák az iskolát, de újakat már nem vennének fel.

Az alpolgármester lapunknak azt mondta az elképzelésekről, hogy túl sok iskola van a kerületben, és túl kevés gyerek, ők pedig nem akarnak „üres termeket fűteni”. A szülők viszont pont ezért inkább a néhány kilométerre lévő Csíki-hegyek utcai iskolát átadni magánbefektetőknek, mert a közeli lakótelepen lévő iskola csak kapacitása felét használja ki. Az Érdi útiban ezzel szemben folyamatos a túljelentkezés, az osztályokat pedig a maximális 31 fős létszámmal indítják.


Nincs döntés, de szaporodnak az ajánlatok

Bács Márton szerint a döntés még nem született meg, a testületi ülésen nem arról lesz szó, hogy bérbeadják-e az iskolát, hanem arról, hogy az alpolgármester egyáltalán tárgyalhat-e az ügyben.

Nem akarták eladni

Az önkormányzat oktatási koncenpciója több iskola átalakítását is tartalmazza, de a Farkasréti bezárását egészen az alapítvány megjelenéséig nem tartották feleslegesnek.

Az általa jegyzett előterjesztés azonban alig hagy nyitott kérdést, és a hozzá készített háttéranyag is inkább a pozitívumokat sorolja fel. E szerint az iskola megmaradna, a kerületi lakóknak pedig bővülne a választási lehetőségük, hiszen egy új oktatási szolgáltatást vehetnének igénybe. Ugyanakkor a néhány évvel ezelőtt megcsúszott épület felújítása többe kerülne, mint a kerület teljes oktatási épületekre elkölthető pénze. (Ez információink szerint körülbelül félmilliárd forint, az alapítvány pedig azonnal ráköltene 240 milliót.)

Hegedűs Dóra, a szülői munkaközösség egyik tagja a FigyelőNet érdeklődésére elmondta: a farkasréti iskolának már most is van egy alapítványa, és ők szívesen indulnának egy pályázaton, ha az önkormányzat kiírna egy ilyet. Számításaik szerint a nullszaldós intézmény költségvetését ki lehet gazdálkodni a normatív támogatásokból, és az iskola meglepően magas, évi 27 milliós saját bevételéből. Így az önkormányzat megszabadulna az épület fenntartási költségeitől, a gyerekek és a tanárok pedig változatlanul egy közösségben lehetnének. A pasaréti alapítványnak azonban új iskola után kellene néznie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik