Belföld

Szigorú volt kedden az OVB

Az Országos Választási Bizottság (OVB) keddi ülésén 36 népszavazási kérdésből 35-öt elutasított. A testület döntése nyomán arról esetleg lehet népszavazás, hogy az országgyűlési képviselők is csak bizonylat ellenében juthassanak költségtérítéshez.

Az OVB egy kezdeményezést azért nem hitelesített, mert hasonló tartalmú kérdésről már november 29-én döntött, az aláírásgyűjtés megkezdődött.
Aláírást lehet gyűjteni azzal a kezdeményezéssel kapcsolatban, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott, elszámolható kiadásaik után járhasson költségtérítés.

Az OVB a kérdés hitelesítését – az alkotmánymódosításra irányuló jellege miatt – megtagadta azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi miniszterelnököt, a minisztereket, az államtitkárokat minden magyarországi munkavállalóhoz hasonlóan munkaköri alkalmassági vizsgálatra kötelezzék és ezen vizsgálatokat évente megismételjék.

Az országgyűlési hatáskör hiánya miatt egyhangúlag elutasította egyebek mellett azt a magánkezdeményezést is, amely azt kérdezné az állampolgároktól, egyetértenek-e azzal, hogy “a 2006. évre készített költségvetés, az annak végrehajtásáról készített állami számvevőszéki jelentés tükrében, kimeríti a választási csalás fogalmát, ezért a Köztársaság Elnöke feloszlathassa az Országgyűlést és kiírhassa az új választásokat”.

A választási bizottság keddi ülésén a sziesztával kapcsolatos korábban már megvitatott kérdést ismét megvizsgálta, mivel az Alkotmánybíróság új eljárásra kötelezte a testületet. Az OVB annak a kérdésnek a hitelesítését tagadta meg, amely arra irányul, hogy “a Magyar Köztársaság Országgyűlése törvényt alkosson a szieszta bevezetéséről”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik