Belföld

SZDSZ: előrelépés az élettársi törvény

Komoly előrelépésnek nevezte a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény hétfői parlamenti elfogadását Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője.

Az Országgyűlés döntésével Magyarország egy picit szabadabb ország lett és lépett egyet a jogegyenlőség és a teljes tolerancia felé vezető úton – fogalmazott Gusztos Péter.

A 2009. január 1-jén életbe lépő törvény jelentőségét ecsetelve a liberálisok frakcióvezető-helyettese kiemelte: eddig az élettársi közösséget választó heteroszexuális párok több szempontból is jelentős hátrányban voltak a házasságban élőkkel szemben. Megjegyezte: ma Magyarországon mintegy egymillióan választják ezt az együttélési formát.

Gusztos Péter szerint a gyermekek jogi védelme szempontjából is jelentős előrelépés a törvény elfogadása, emellett az élettársi kapcsolatban élő pároknak eddig a vagyonjogi helyzete is kevésbé volt biztos és kiszámítható. Példaként említette, hogy vagyonjogi kérdésekben teljes jogegyenlőséget biztosít a hétfőn elfogadott törvény.

A liberálisok mindig elutasították azt a konzervatív felfogást, amely rangsort akar felállítani az együttélési formák között és ez a diszkrimináció most gyakorlatilag megszűnt – jelentette ki Gusztos Péter. A melegjogok kapcsán arról beszélt, hogy Magyarország a világ nyitottabb, toleránsabb, boldogabbik feléhez tett egy lépést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik