Belföld

Újabb bizottság alakult a Gripen-ügyben

Szakmai vizsgálóbizottságot hozott létre a Nemzetbiztonsági Kabinet; a most megalakított testület a Gripen-beszerzések "jogi környezetét", közbeszerzési hátterét és nemzetgazdasági hatásait vizsgálja - mondta Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter.

A Fidesz reagálásában közölte: a kormány megpróbálja elterelni a figyelmet arról, hogy a svéd ügyészség “2003-tól indulóan” nyomoz a svéd vadászrepülőgépekkel kapcsolatos korrupciógyanús ügyekben. A miniszter a Nemzetbiztonsági Kabinet ülése után elmondta: a vizsgálatokra a “törvényesség szempontjából” van szükség.

A testületet Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára vezeti, tagjai között ott lesznek a Nemzetbiztonsági Iroda, valamint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium képviselői. Szilvásy György kitért arra, hogy a 2001-es Gripen-beszerzésről született döntés jogi háttere mellett a testület azt is vizsgálni fogja, milyen nemzetgazdasági hatásai voltak e döntésnek. A bizottság január végére nyújtja be jelentését a Nemzetbiztonsági Kabinetnek, utána születik döntés a további lépésekről – mondta a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik