Belföld

Napos, de jéghideg lesz a hétfő

Délutánra felszakadozik a felhőzet, néhol a Nap is előbújik, a hőmérséklet 0 fok körül várható. Hétfőn sok lesz a napsütés, egyes tájakon azonban hajnalban -10 fokot is mérhetünk.

Vasárnap eleinte erősen felhős, borult lesz az égbolt, nyugaton szórványosan kisebb havazás, hózápor előfordulhat. Az északkeleti országrészben némi napsütésre is van kilátás. A késő délutáni óráktól egyre inkább felszakadozik, elvékonyodik a felhőzet, mindenhol megszűnik a csapadék – írja az Időkép.hu. Az északi, északkeleti légmozgás általában mérsékelt marad, néhol azonban még lehetnek élénkebb széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +2 Celsius-fok között alakul.


Mínusz 10 is lehet

Hétfő reggelre országszerte kevés lesz a felhő felettünk, csapadék nem valószínű. Az északi és a délnyugati területeken mérsékelt, egy-egy élénkebb széllökéssel kísért északkeleti szél várható, másutt gyenge légmozgásra készülhetünk. A hajnali órákban általában -3 és -5 fok közé süllyed a hőmérő higanyszála, ám a szélvédett, hóval borított tájakon akár -10 Celsius-fok közeli hőmérsékletet is mérhetünk.


Hétfőn napközben sok napsütésre számíthatunk, melyet csak helyenként és rövid időre zavarhat meg kisebb felhősödés. Csapadék nem várható. A délnyugati területeken élénk, helyenként erősebb széllökésekkel kísért északkeleti szélre van kilátás, míg az ország más részein gyenge marad a légmozgás. A déli, kora délutáni órákban a hőmérséklet -2 és +1 fok körül alakul.


Sós homokot az autóba!

Vasárnap frontmentes napunk lesz ugyan, de a szép idő, erős széllel fejfájást, csökkent véralvadási képességet, görcshajlamot, vérnyomássüllyedést, alvászavarokat okozhat. A huzatra érzékenyek körében megterhelő lehet az erősebb szél. Mivel a frontérzékenység alapvetően egyénfüggő, sokat jelentenek a személyes tapasztalatok, illetve az orvossal történő konzultáció. Érdemes nyomon követni az időjárás változásait, és azokat saját magunkra vonatkoztatva felkészülni.

Tovább tart a télies idő. Reggelente főleg az északi területeken erősebb fagyokra lehet számítani. Aki még nem tette meg ellenőrizze a hűtőfolyadék fagytűrő képességét, érdemes lecserélni az ablak és a fényszóró mosó folyadékot télire. A Dunántúlon télies körülményekkel találkozhatnak az útrakelők. Veszélyt jelent, hogy a hó sok helyen ráfagy az utakra, ezért csúszóssá válnak. A gépkocsiban érdemes tartani meleg plédet, hólapátot és egy vödörnyi sós homokot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik