Belföld

V4: Gyurcsány nem beszél külön Ficóval

Kétnapos visegrádi miniszterelnöki találkozó - úgynevezett V4+ - kezdődik vasárnap délután az észak-morvaországi Roznov pod Radhostem hegyvidéki üdülőközpontban, amely hétfőn Ostravában politikai megbeszélésekkel folytatódik.

Mirek Topolánek cseh kormányfő meghívására Gyurcsány Ferenc magyar, Robert Fico szlovák és Donald Tusk lengyel miniszterelnök vasárnap kora este meglátogatják a roznovi regionális kultúra múzeumát, koncertet hallgatnak meg egy helyi templomban, majd együtt vacsoráznak – közölte Jirí Hrbek, a cseh kormányhivatal sajtóosztályának munkatársa.

A plenáris tárgyalásra hétfőn délelőtt Ostravában kerül sor, ahol a visegrádi kormányfőkhöz Janez Jansa szlovén miniszterelnök is csatlakozik. A megbeszélések fő témáját Koszovó, a nyugat-balkáni helyzet, a schengeni övezet kiszélesítése és az európai energetikai biztonság alkotja.

A visegrádi miniszterelnökök legutóbb júniusban Pozsonyban találkoztak, amikor Csehország Szlovákiától átvette az elnöki tisztséget. A pozsonyi megbeszélések egyik legfőbb témája az európai alkotmány kérdése volt.

V5

Janez Jansa meghívását a találkozóra az indokolta, hogy Szlovénia lesz az első, amely az új kelet-európai európai uniós tagállamok közül a jövő év első felében átveszi az integrációs szervezet elnöki tisztségét. Csehországra ez a feladat 2009 első felében, Magyarországra pedig 2011-ben vár. Jansa tájékoztatni fogja kollégáit arról, hogyan készül Szlovénia erre a feladatra.

Koszovó jövőbeni státuszának kérdésében a visegrádiak álláspontja nem egységes. Szlovákia például határozottan ellenzi, hogy a délszerb tartomány önálló állammá váljon és elszakadjon Belgrádtól. A cseh és a szlovén külügyminiszter a közelmúltban Prágában azon reményüknek adtak hangot, hogy Koszovó jövőbeni státusának a meghatározásában az Európai Unió meghatározó szerepet fog játszani. Vezető cseh politikusok jelezték: nem Prága lesz az utolsó, amely elismerné Koszovó esetleges függetlenségét.

Nem beszélnek külön

A visegrádi találkozó alkalmával több kétoldalú megbeszélésre is sor kerül. Gyurcsány Ferenc várhatóan Donald Tusk lengyel kormányfővel folytat eszmecserét. Diplomácia források szerint Robert Fico szlovák miniszterelnökkel a magyar kormányfő külön nem találkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik