Belföld

Tisztességtelen MSZP, gyűlölködő Fidesz

Nemcsak a politikusok, hanem a pártok is komoly hitelességi problémákkal küzdenek: a parlamenti politikai erők leginkább ígérgetni szeretnek a választók szerint. Egy friss felmérés szerint az ellenzéki pártokat tisztességesebbnek tartják, mint a kormánypártokat.

Az MSZP-ről sokkal többen feltételezik, mint a Fideszről, hogy alaptalanul ígérget, nem mond igazat és korrupt; ugyanezt jóval inkább el tudják képzelni a választók az SZDSZ-ről, mint az MDF-ről – áll a Political Capital Institute és a Capital Research Piackutató Intézet közös elemzésében. Bár vezetőik imázsa sok tekintetben hasonló, a két nagy pártról alkotott kép (az ígérgetésen túl) gyökeresen eltér egymástól. Az MSZP tisztességtelen, de sikeres politikai szervezetként, a Fidesz pedig dinamikus és agresszív, de gyűlölködő pártként jelenik meg a választók szemében.

Őszöd máig hat

Nemcsak a politikusokról, hanem a pártokról is kialakul egyfajta imázs a választókban – amelyet a vezető személyiségekről alkotott képen túl azok a politikai ügyek is formálnak, melyeket a szavazók az egyes politikai erőkhöz kapcsolnak. Az elemzés adatai alapján megállapítható, hogy bár az emberekben általános a bizalmatlanság a pártokkal szemben, a kormányoldal pártjainak hitelvesztése sokkal drámaibb, mint az ellenzéki erőké.

„Ez részben magyarázható a kormánypárti pozíció ’kényelmetlenségével’: a választók rendszerint sokkal kritikusabbak a kormányoldallal, mint az ellenzékkel szemben. A kutatás eredményei ugyanakkor visszatükrözik az őszödi beszéd és az arra épített ellenzéki kampány, a teljesítetlen választási ígéretek, a megszorítások és a botrányok (főként a Zuschlag-ügy) hatását is” – áll a Political Capital és a Capital Research által készített tanulmányban.

Hozzáteszik: a választók fejében a két koalíciós párt tevékenysége nem különül el élesen – erre utal legalábbis, hogy a közvéleményben jelenleg nagyon hasonló (és rendkívül kedvezőtlen) kép él az MSZP-ről és az SZDSZ-ről.

Ígérgetési verseny

A pártok közül jelenleg egyértelműen az MSZP megítélése a legkedvezőtlenebb. A párthoz leggyakrabban társított tulajdonságok az „ígérgető”, a „korrupt” és a „hazug”. A szocialista pártnak egy szempontból mutatkozik valódi előnye a Fideszhez képest: többen tartják az MSZP-ről, hogy „győztes típus” (46 százalék) mint a Fideszről (35 százalék).



Tisztességtelen MSZP, gyűlölködő Fidesz 1

Forrás: Political Capital Institute – Capital Research



A választók 58 százaléka szerint a Fidesztől sem idegen a nagyotmondás, ráadásul a választók több mint fele gondolja, hogy „gyűlölködő” és „agresszív” – mely tulajdonságok mellett csak a „dinamikus” számíthat kedvező jelzőnek.

A saját szavazónak pártja felé hajlik a keze

Szavazói szerint ugyanakkor a Fidesz dinamikus, hazaszerető, bizalomkeltő, barátságos, emberközeli, hagyománytisztelő és önálló párt. Az MSZP pedig a saját táborán belül bátor és győztes pártként jelenik meg. Ami a gyengeségeket illeti, a fideszesek kevésbé bizonyosak abban, hogy pártjuk győztes, kooperatív és toleráns beállítottságú, a szocialista szavazók viszont kevésbé biztosak az MSZP erkölcsi erejében.

Tehetetlen kispártok

A kis pártokról kevésbé alkottak határozott képet a szavazók. Az SZDSZ-ről a választók fejében élő kép rendkívül hasonló az MSZP imázsához. Az SZDSZ további kiugró jellemzője a tehetetlenség, amely arra utalhat, hogy a választók szerint a párt kevéssé tudja akaratát érvényesíteni a koalícióban.

Az MDF-ről alkotott kép több vonatkozásban kedvezőbb, mint az SZDSZ-é. Az MDF-hez a konzervativizmussal kapcsolatos jellemzőket társítanak leggyakrabban: hazaszeretőnek és hagyománytisztelőnek tartják a pártot. Az MDF-et a választók jelentős része önálló és fegyelmezett, ugyanakkor viszonylag tehetetlen pártként is jellemzi. A választók tehát olyan különutas politikát folytató szervezetnek tartják az MDF-et, mely nem tudja teljes mértékben megvalósítani céljait. Az MDF megítélése azonosan kedvező a kormánypárti és az ellenzéki szavazók körében és a pártot mind a fideszes, mind az MSZP-s táborban saját pártjukéhoz hasonlóként jellemzik a pozitív-negatív dimenzióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik