Belföld

Gyurcsány nem tart a népszavazástól

A népszavazásról, az egészségbiztosítási reformról és a gazdasági egyensúly helyreállításáról beszélt Gyurcsány Ferenc csütörtökön este Ajkán, a Nagy párbeszéd című rendezvénysorozat keretében tartott fórumon.

A miniszterelnököt a művelődési ház zsúfolásig megtelt előadótermében tapsvihar és éljenzés fogadta, míg két másik teremben kivetítőn követhette az eseményeket a közönség.


Korábban az utcán egy kisebb, árpádsávos zászlót lengető és egy nagyobb, szimpátiatüntetőkből álló csoport várta a kormányfőt.


A vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséért a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett népszavazásról a miniszterelnök azt mondta, hogy “egy csöppet” sem tart tőle, mert szerinte a magyar emberek megértik: a népszavazás már most elbukott, mert a kormány ettől nem fog lemondani. Másrészt azt is megértik, hogy vannak olyan pillanatok az életben, amikor nehéz döntéseket kell hozni. Szerinte a legnagyobb indulattal azok az emberek fordulnak szembe a kormánnyal, akiknek egyáltalán nem szociális problémáik vannak, hanem politikai előítéleteik.


Az egészségügy reformjáról elmondta: ma Magyarországon egyetlen olyan szereplője sincs az egészségügynek, akit érdekelne, hogy mi mennyibe kerül. “De én nem akarom Magyarországot azzal ámítani, hogy arról szól az ország, hogy bediktáljuk a kormánynak, kinek mire van szüksége, mert ebből lesz az igazi hazugság” – hangsúlyozta a kormányfő.


Szerinte az egészségbiztosítás átalakításának az utolsó lépése arról szól, hogy “szerzünk egyetlen olyan résztvevőt ebben a rendszerben, akinek az lesz fontos, hogy önök úgy érezzék, ki vannak szolgálva”. Egy biztosító lesz, de sok pénztár – tette hozzá, hangsúlyozva: legyen választási lehetőség, de legyen valaki, akinek az is fontos, hogy nem számláztak-e többet a szolgáltatásért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik