Belföld

Felgyújtották a csepeli kommunista kocsmát

Molotov koktéllal felgyújtották a Vörös Csepel nevű kocsmát csütörtökre virradóra – mondta a XXI. kerület alpolgármestere az MTI-nek.

Horváth Gyula közölte: felháborítónak tartja a barbár atrocitást, amelynek következtében másfél millió forintos kár keletkezett a vendéglátóhelyen. Bízik abban, hogy a rendőrök mielőbb lakat alá teszik a tetteseket. Közveszély okozása miatt súlyos büntetést érdemelnek az ilyen vandalizmus elkövetői. A kocsmában keletkezett tűz ugyanis könnyen átterjedhetett volna az egész lakótömbre, emberek sokaságának életét és vagyonát veszélyeztetve ezzel.


Felgyújtották a csepeli kommunista kocsmát 1

Lángolt a Vörös Csepel


A szocialista politikus leszögezte, elfogadhatatlan ez az intoleráns cselekedet, amely ártatlanokat veszélyeztetett. Attól ugyanis, hogy valakiknek nem tetszik valami, ez esetben a retro kocsma, aligha tekinthető normális dolognak, ha ilyen módon fejezik ki egyesek a nemtetszésüket.

Korábban a csepelinfo.hu hívra fel a figyelmet a kocsmára, amelyet kommunista vezetők arcképei díszítenek. Ezt követően Németh Szilárd kerületi Fidesz-frakcióvezető hétfőn az MTI-hez eljutatott közleményében tiltakozott az ellen, hogy kommunista jelképeket és politikusok arcképeit használó kocsma megnyitását engedélyezte a polgármesteri hivatal.

Szeles Gábor helyi jegyző ugyancsak közleményben tudatta, hogy a jogszabályokban előírt követelményeket a kereskedő teljesítette, így a szakhatóságok megadták a működési engedélyt. Jelezte azt is, hogy az üzlet nevét a tulajdonos határozza meg, s ha az megfelel a jogszabályoknak, a hatóságok nem kifogásolhatják.

A Fidesz szerint a csepeli MSZP folyamatosan provokált

A csepeli Fidesz-szervezet csütörtöki közleményében kiemeli: “megengedhetetlennek tartjuk, hogy akár nyilasokkal vagy munkásőrökkel, akár bolsevikokkal vagy nácikkal nosztalgiázók közterületet nevezhessenek el, vagy „retro-kocsmában” örömködjenek az emberiség- és a nemzetellenes bűnözőkre „emlékezve”. Ugyanakkor határozott álláspontunk, hogy semmiféle erkölcsi vagy politikai nézeteltérés, vita végére nem lehet pontot tenni erőszakos cselekményekkel, gyújtogatással.”

Mint írják, a csepeli önkormányzat MSZP-s vezetői az elmúlt időszakban szinte provokálták a kerület lakosságát. “Felháborító volt, ahogyan a kerület vezetése asszisztált a kádári erőszakszervezetről, a Munkásőrségről elnevezett utca térképekre kerülésében, megvédésében. Erre tehetett rá még egy lapáttal, hogy a „Vörös Csepel” nevű kocsma, amely már az ötvenes évek diktatúráját idézi vissza, engedélyt kapott a működésre.”

A közleményben azonban leszögezik: “Akár bosszúból, akár provokációból, akár felháborodásból történt a vendéglátóhely elleni bűncselekmény, azt elfogadhatatlannak, megengedhetetlennek tartjuk, és a leghatározottabban elítéljük”.

Magyar Nemzet: van még szégyenfolt

A Magyar Nemzet szerdai számában részletesen foglalkozott az esettel. A napilap cikkében Ábel Attila, a Fidesz csepeli elnöke joghézagnak nevezte, hogy a hatályos rendelet nem tilt sem elnevezést, sem fényképet.

A Magyar Nemzet azt írta: a csepeli mellett találni még “szégyenfoltot” Budapesten, “hiszen például a Ráday utca elején Che Guevara ‘életműve’ előtt tiszteleg egy emléktábla”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik