Belföld

Lendvai: Szili neve nem merült fel Gyurcsány utódaként

Szili Katalin házelnök neve nem merült fel Gyurcsány Ferenc lehetséges utódaként – jelentette ki Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

„Nem merült fel a neve, nem azért, mert ő egy alkalmatlan politikus, hanem azért, mert nagyon buta lenne az a párt, amelyik 2007-ben a létező és a saját programját, mármint a párt programját végrehajtó miniszterelnök helyére alternatív neveken gondolkodna” – mondta Lendvai Ildikó, hozzáfűzve, hogy sem Szili Kataliné, sem másé nem merült fel.

Arra a felvetésre, hogy „finom kritikával” illette az Országgyűlés elnökét, amikor ő a nyilvánosság előtt bírálta az MSZP és a kormány tevékenységét, azt válaszolta, két előfeltétele van annak, hogy valaki a nyilvánosság elé álljon akár jogos, akár jogtalan kritikájával. Egyrészt nemcsak azt kell megmondani, mi a rossz a programban, módszerekben, hanem alternatívát is fel kell kínálni, másrészt az alternatívát azzal a közösséggel is közölni kell, „akiken áll, hogy alakul, hogy áll az MSZP politikai szekerének rúdja”.

A frakcióvezető hangsúlyozta azt is, nem látna abban „semmi rosszat”, ha Szili Katalin belépne az MSZP szocialista platformjába. Kitért arra, hogy a házelnök egy beszélgetés keretében megemlítette neki, egyelőre még nem lépett be a szocialista platformba, és minden ellenkező híresztelés ellenére sosem volt a népi platform tagja, így nem volt honnan átlépnie.

Ugyanakkor az Országgyűlés elnöke jelezte, hogy szívesen eljárna a szocialista platform rendezvényeire – tette hozzá.

Baja Ferenc államtitkár a Népszabadság keddi számában azt nyilatkozta, „őszintén örül”, hogy Szili Katalin belépett a szocialista platform tagjai közé. A napilap hétfőn írta, hogy Szili Katalin „hátat fordított az általa támogatott népi platformnak”, és a napokban belépett a szocialista platformba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik