Belföld

Fidesz: hatalmi tilitoli gátolja a népszavazást

A Fidesz szerint az Országos Választási Bizottság (OVB) és a népszavazási aláírásokat ellenőrző kormányzati hivatal összejátszása késlelteti a Fidesz által kezdeményezett népszavazást.

A Fidesz azt szeretné elérni, hogy az OVB haladéktalanul tartson ülést a kórházi napidíjról szóló kérdés ügyében, mert az ellenzéki párt szerint ebben a kérdésben már befejezték az aláírások ellenőrzését – jelentette ki Deutsch-Für Tamás, az ellenzéki párt politikusa. Az OVB és a népszavazási aláírásokat ellenőrző Közigazgatási és Elektronikus Szolgáltatások Központi Hivatala összejátszik egymással annak érdekében, hogy minél tovább meg lehessen akadályozni, hogy az aláírások ellenőrzése befejeződjön, és a hitelesítésről szóló döntést az OVB meghozhassa.

Deutsch-Für Tamás két levélre hivatkozott. Az egyikben Szigeti Péter OVB-elnök Orbán Viktornak írt válaszlevelében azt írja, hogy addig nem tűzhet ki ülést, amíg nem érkezik meg az aláírások ellenőrzéséről szóló jelentés. Egy másik levélben viszont a népszavazási aláírásokat ellenőrző Közigazgatási és Elektronikus Szolgáltatások Központi Hivatalának vezetője, Urbán György úgy véli, hogy az OVB vezetőjének kell kérnie, ha kérdésenként önállóan szeretne jelentést.

Deutsch-Für Tamás szerint Urbán György leveléből az is kiderül, hogy a hivatal már végezett a kórházi napidíjról szóló kezdeményezés aláírásainak ellenőrzésével, és hamarosan a vizitdíjról és a tandíjról szóló kérdés ügyében is befejezi a munkát. Magatartásuk nemcsak a józan ész és a hétköznapi tisztesség szempontjából elfogadhatatlan, hanem súlyosan sérti az Alkotmánybíróság azon határozatát, amely a népszavazás ügyében világosan kimondja az állami szervek együttműködésének kötelezettségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik