Belföld

A Volán-sztrájk megyénként

Országos sztrájkot tart november 27-én, kedden, hajnali négy órától reggel hét óráig a Volán-cégcsoport négy szakszervezeti tömörülése. Az országos munkabeszüntetést a kedvezményes nyugdíjrendszer megváltoztatása miatt hirdették meg a volánosok. A sztrájkban érintett Volán-társaságokat, megyénként itt olvashatja.

Baranyában a Pannon Volán Zrt. és a Pécsi Közlekedési Zrt. dolgozói kedden reggel 4 és 6 óra között sztrájkolnak. A munkabeszüntetés a külön-, a szerződéses és a nemzetközi kivételével az összes járatot érinti, azt azonban még nem tudni, pontosan hány dolgozó sztrájkol majd.

A Hajdú Volán dolgozói kedden üzemkezdettől, azaz 3 óra 10 perctől 5 óra 30 percig sztrájkolnak.

Veszprém megye három Volán társasága közül a két kisebbnél – a Bakony és a Somló Volán Zrt.-nél – részleges sztrájkot tartanak. Veszprém megye legnagyobb személyszállító cégénél – a Balaton Volán Zrt.-nél – egyáltalán nem sztrájkolnak kedden.

Békés megyéből a kora hajnali munkakezdéstől fél hétig egyetlen egy járat sem fog indulni – közölte a Körös Volán Zrt.-nél működő érdekképviseleti szervezet vezetője az MTI-vel hétfőn

A Fejér megyei Alba Volán Zrt.- nél hajnali fél négytől fél hatig tart az autóbuszvezetők sztrájkja. A közlekedési vállalat és az érdekképviseletek közötti megállapodás eredményeként Székesfehérváron és Dunaújvárosban a menetrend szerint közlekedő helyi járatok már 5 óra 10 perckor üresen kimennek a külső, városszéli végállomásokra.

Nógrád megyében a Nógrád Volán Zrt. működési területén 4.50 órától 7 óráig sztrájkolnak a buszsofőrök. A sztrájk a távolsági, a helyközi és a helyi menetrend szerint közlekedő autóbuszokat egyaránt érinti, kivéve a Salgótarján M3-as Budapest viszonylatban közlekedő távolsági járatok menetrendjét

Heves megyében mind a három Volán társaság, vagyis az egri Agria Volán, a gyöngyösi Mátra Volán és a hatvani Hatvani Volán dolgozói is részt vesznek a kedd reggeli sztrájkban.

Tolna megyében a Gemenc Volán dolgozói kedden reggel a 4 órai munkakezdéstől 6 óráig tartanak figyelmeztető sztrájkot, amely 300 menetrend szerinti járatot érint.

Bács-Kiskunban a megye északi részén üzemelő Kunság Volán és a déli részén működő Bács Volán szakszervezete is csatlakozik a kedd reggeli országos sztrájkhoz, de mindkét helyen megállapodtak az elégséges szolgáltatás biztosításáról a társaságok vezetőivel.

Komárom-Esztergom megyében a Vértes Volánnál háromnegyed négytől reggel hétig sztrájkolnak.

Pest megyében a Volánbusz Zrt.-nél működő szakszervezetek üzemkezdettől 5.30 óráig tartják meg a sztrájkot.A munkabeszüntetés nem érinti a távolsági- és a nemzetközi járatokat, valamint az alvállalkozók által üzemeltetett, Pomáz-Csobánka, Dobogókő, Cinkota-Nagytarcsa, Budapest-Dány, Aszód-Tura, valamint a Veresegyház és környéki vonalakon az autóbuszok változatlan menetrend szerint közlekednek.

Zala megyében hajnali négytől reggel hét óráig leáll az autóbusz forgalom a sztrájk miatt Zalaegerszegről mindössze egyetlen helyi járat indul a külső kórházba, ezen kívül csak a Hoffman céggel szerződésben álló négy menetrend szerinti járat közlekedik.

Somogy megyében a Kapos Volán Zrt. és a Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. is csatlakozik az országos sztrájkhoz, kedden reggel üzemkezdéstől hét óráig

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Jászkun Volánnál kedden üzemkezdettől, gyakorlatilag hajnali három órától reggel 7 óráig tartanak figyelmeztető sztrájkot.

Vas megyében kék szalag kitűzésével jelzik egyetértésüket és szolidaritásukat a Vasi Volán Zrt. autóbuszvezetői, de nem sztrájkolnak

Kedden reggel 5 órától 7 óráig nem közlekednek a Borsod Volán járatai. A szerződéses járatokon kívül egyetlen járat sem indul. Az autóbuszvezetők Borsodban egységesek, az azonban csak a munka felvétele előtt derül ki, hogy hányan veszik fel a munkát.

Csongrád megyében a Tisza Volán helyi járatait nem érinti a sztrájk, a helyközi és távolsági buszokat azonban igen. Azok a távolsági járatok, amelyek hat óra előtt indulnának, csak hat órakor indulnak el. Fél öttől hatig nem mennek újabb buszok ugyanarra az állomásra.

Győr-Moson–Sopron megyében a Kisalföld Volán a sztrájk miatt 5.00 – 7.00 óráig csak néhány menetrendszerinti autóbuszt közlekedtet. (A sztrájk a szerződéses és különjáratokat nem érinti!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik