Belföld

Népi kezdeményezés lehet a közalkalmazottakról

Az Országgyűlés hétfőn este megtárgyalta a minimálbérhez igazodó közalkalmazotti előmeneteli rendszert célzó országos népi kezdeményezést, amelyet a Pedagógusok Szakszervezete kezdeményezett.

Az indítványról Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke tájékoztatta levélben az Országgyűlést. Az illetékes munkaügyi, illetve oktatási bizottsági hozzászólásokból kiderült, hogy a kormány mellett a kormánypártok és az ellenzék is támogatja a kezdeményezést. Mint elhangzott, a közszolgálati érdekegyeztető tanácsban olyan javaslattal álltak elő, amely ellene szól a Pedagógusok Szakszervezete által megfogalmazott problémának, vagyis a közalkalmazotti bértábla összecsúszik a minimálbérrel és egyes összegek, keretszámok nem felelnek meg annak.

A kormány szerint jelenleg is van lehetőség a differenciálásra, mivel 10 fizetési osztály és 14 fokozat áll rendelkezésre a képzettség, valamint a gyakorlat tekintetében.

Csizmár Gábor szociális és munkaügyi államtitkár a vitában elmondta: a kormány javaslata szerint 2008. január elsejétől az A1 keretösszeg a jövő évtől a 69 ezer forintos minimálbérnek felelne meg. Hozzáfűzte, hogy ennek emelésére is van lehetőség.

Pósán László (Fidesz) az Orbán-kormány által kidolgozott pedagógusi életpálya modell újbóli átgondolását ajánlotta, amely megfogalmazása szerint a 2002-es kormányváltás után a szemétkosárba került. Az ellenzéki képviselő szóvá tette, hogy a kormánytöbbség elutasította a pedagógusok munkamennyiségét szabályozó, annak emelését elkerülni kívánó javaslatokat és még mindig nincs teljesen szabályozva ez a terület.

Csizmár Gábor reagálásában azt mondta, 2002-ben az MSZP-SZDSZ-kormány 50 százalékkal emelte a pedagógusok illetményét, ami sokkal kézzelfoghatóbb, mint egy életpálya modell. Pósán László szerint viszont az a béremelés differenciálatlan volt és a mostani népi kezdeményezés sem béremelésről szól, hanem éppen az alkotmányban rögzített minőséggel arányos jövedelemhez való jogról. Csizmár Gábor közölte: ezen a területen is történt elmozdulás az elmúlt években, hiszen megszüntették az egymástól különböző szorzókat a pedagógusi illetményekben.

Szabó Zoltán (MSZP) azzal érvelt, hogy a bértábla karbantartása mellett csak a pótlékokkal lehet különbséget tenni, mivel valóban vannak olyan tantárgyak, amelyek több dolgozatírást, javítást, vagyis több munkát igényelnek, ilyen például a magyar irodalom, de az megengedhetetlen lenne, hogy a többi tanár kevesebb fizetést kapjon, tehát a többletmunkát pótlékokkal kell honorálni, amire pénzt kell tenni az oktatásba. Az elnöklő Világosi Gábor lezárta a vitát, a népi kezdeményezésről várhatóan következő ülésén határoz a Ház.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik