Belföld

A Fidesz tisztázná Toller helyzetét

Az MSZP kezdeményezzen törvénymódosítást Toller László képviselői jogi státusának rendezése miatt – szólítja fel a Baranya megyei szocialistákat a Fidesz pécsi szervezetének elnöksége. Szili Katalintól azt kérik, vizsgáltassa meg a képviselő vagyonnyilatkozatát.

Toller László, az MSZP országgyűlési képviselője 2006 júliusi balesete óta munkaképtelen, a parlament honlapján szereplő adatok szerint azonban havonta utalják neki a képviselői tiszteletdíjat és költségtérítést áll a Fidesz közleményében. A párt pécsi városi elnöksége arra szólítja fel az MSZP Baranya megyei szervezetét, hogy méltósággal, de határozottan járjon el Toller László képviselői jogi státusának rendezésében.


Tizenegymilliót utaltak át

A baranyai szocialisták kezdeményezzék módosító javaslat benyújtását a képviselői jogállásról szóló törvényhez, hogy szabályozzák a munkavégzés közben tartós munkaképtelenséget és egészségkárosodást szenvedett képviselők helyzetét. Felszólítják továbbá az Országgyűlés elnökét, indítson eljárást Toller vagyonnyilatkozatának és más bejelentési kötelezettségeinek jogszabályszerű teljesítéséről, és szüntesse meg a fennálló törvénytelenségeket és szabálytalanságokat – írják.

Az ellenzéki párt szerint összesen 11,3 millió forint utaltak a politikusnak, erősen vitatható módon. Annak ellenére, hogy Toller László sajnálatos balesete óta munkaképtelen, mégis 2006 júliusa óta legalább 6 712 320 forint volt képviselői tiszteletdíja. A volt polgármester számára utalnak költségtérítésként havonta 287 040 forintot is. „Köztudomású, hogy képviselői feladataival kapcsolatban nem merülhettek fel költségei, így a 4.592.640 átutalása és felvétele nyilvánvalóan törvénytelen” – közölte az ellenzéki párt.


Még él Toller mandátuma

A Fidesz szerint kérdéseket vet fel Toller László képviselői jogának gyakorlása is, mivel 2006. június 19-e óta ügyeiben saját maga eljárni, illetőleg meghatalmazást adni sem tud. Felvetődik a kérdés – folytatódik a közlemény -, hogy Toller László a parlamenti bizottsági jegyzőkönyvekben 2006. június 26-ától a mai napig miként szerepelhet helyettessel megjelölve, illetve ki írja alá helyette az eseti képviseleti megbízásokat.

Toller László, Pécs volt polgármestere 2006. június 19-én Dombóvár közelében szenvedett balesetet a szolgálati gépkocsijával. Azóta a helyi MSZP többször is közölte, hogy nem keresik a pécsi választókerületből az Országgyűlésbe került politikus utódját. A Népszabadság november közepén arról írt, hogy Toller László akkor veszítené el parlamenti fizetését, ha cselekvőképtelenné nyilvánítanák, s azzal elveszítené a mandátumát is.


Ezt az ügyészségen kezdeményezhetnék a szocialista politikus családtagjai, párttársai, de az eljárást elindíthatja akár egy ellenzéki politikus vagy akár egy “civil” magánszemély is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik