Belföld

Szocialista javaslat a vizitdíj ellen

A vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlését javasolja 2008. január 1-jétől a szocialista Tóth Károly; a képviselő az egészségbiztosításról szóló törvényjavaslathoz nyújtott be erről szóló módosító indítványt.

Tóth Károly a kezdeményezését azzal indokolja, hogy az egészségbiztosításról szóló törvénnyel egy ténylegesen biztosítási elven nyugvó új rendszer jön létre, így szükségtelenné válnak az eddig “fontos szerepet betöltő szemléletformáló eszközök”, mint a vizitdíj és a kórházi napidíj.

Az MSZP-s képviselő azt mondta, saját elhatározásból adta be a módosítót, de szándékáról tájékoztatta frakcióját. Tóth Károly szerint Horváth Ágnes egészségügyi miniszter is arról beszél, az egészségpénztárak képesek lesznek ellátni a hatékony betegirányítást, hogy pontosan akkor és annyi ellátást kapjon a beteg, amikor és amennyire szüksége van.

A logika diktál

A miniszter ezért már arról is beszélt, hogy a volumenkorlátra nincs szükség, mert ez a szerepet ellátja biztosító és vele szerződésben lévő orvos – folytatta a szocialista politikus, aki szerint a logika azt diktálja, hogy a volumenkorlát mellett a másik két nem piaci eszközt, a vizitdíjat és a kórházi napidíjat is meg kell szüntetni.

“Matematikusként tudom, hogy egy ügyet nem kell kétszer megoldani. Ha a pénztárak megvalósítják a hatékony betegirányítást, vagyis nem lesz indokolatlan beteg-orvos találkozó, akkor nincs szükség az ápolási díjra és a vizitdíjra” – jegyezte meg Tóth Károly, aki országgyűlési képviselősége előtt középiskolai matematikatanárként dolgozott. A kormánypárti képviselő bízik abban, hogy a parlamenti többség elfogadja ezt a javaslatot.

Nem lebegtek

Arra a felvetésre, hogy a módosító elfogadása keresztülhúzná a Fidesz népszavazási kérdéseit, amelyből kettő pontosan a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésére irányul, Tóth Károly azt mondta: a módosító beadásakor nem a Fidesz népszavazási kérdései lebegtek a szeme előtt, mert nem ért egyet az ellenzéki párt kezdeményezésével, szerinte ilyen ügyeket nem népszavazással kell rendezni.

Az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényjavaslathoz a szocialista frakcióból elsőként Tóth Károly adta be módosító indítványát. Az MSZP képviselőcsoportja korábban jelezte, hogy 50-60 módosítót nyújt be a törvényhez a kedd esti határidőig. Kedd délutánig Tóth Károly javaslatán kívül már 54 módosítót adtak be a szocialisták.

A Fidesz támogat

Mikola István, az Egészségügyi Bizottság fideszes alelnöke keddi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: támogatni fogják Tóth Károly módosító javaslatát, de a Fidesz népszavazási kezdeményezését nem állítják le ebben a témában, mert szerintük ez a módosító végül úgysem kap majd többséget a parlamentben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik