Belföld

SZDSZ: adócsökkentés helyet hiánymérséklés

Az SZDSZ megállapodott az MSZP-vel, hogy 2008-ban 23 milliárd forinttal, a GDP 0,1 százalékával csökkennek a központi állami hivatalok költségei a beterjesztett javaslathoz képest. Az liberális párt eredetileg adócsökkentéshez keresett fedezetet a költségvetésben, de ez a kiadáscsökkentés a költségvetési hiány további mérséklésére használható.

A keddi koalíciós egyeztetésen jelen volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Kiss Péter kancelláriaminiszter és Kóka János az SZDSZ elnöke, a frakcióvezetők, valamint számos szakértő. A találkozón született megállapodás részleteit a Pénzügyminisztérium bevonásával készítik el és az Országgyűlés költségvetési bizottságának javaslataként kerül majd beterjesztésre ¬–közölte a liberális párt az MTI-vel.

A találkozón egyetértés alakult ki abban is, hogy a 2008-as költségvetésben található egyensúlyi tartalékok csak a koalíciós pártok közös megállapodásával használhatók fel, a jövőbeni költségvetési tervezések során pedig szorosabb kontroll alatt kell tartani az állami hivatalok kiadásait. Amennyiben a 2008-as büdzsében a gazdaság kifehérítéséből nem tervezett többletbevétel jelentkezik, az a többlet is elsősorban az államháztartási hiány mérséklésére használható fel.

Az SZDSZ korábban adócsökkentési terveinek fedezeteként kívánt megtakarításokat találni a 2008-as költségvetési javaslatban. Az adócsökkentési javaslataikat azonban a múlt hét hétfői bejelentés szerint visszavonták, miután az MSZP képviselőit nem sikerült meggyőzniük arról, hogy az általuk feltárt megtakarítások reálisan létezők.

A liberális párt elnöke akkor közölte: a következő két hétben soronként áttekintik az SZDSZ-nek az állam költségeinek csökkentésére vonatkozó javaslatát és az így talált összeget a hiány csökkentésére fordítják. Ezt megelőzően Kóka János egy háttérbeszélgetésen azt mondta, a liberális párt javaslatai 74 milliárd forintnyi kiadáscsökkenést javasolnak az állami intézményeknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik