Belföld

Decemberi fagy novemberben

Egész nap borús lesz az idő, a hőmérséklet a telet idézi. Bárhol előfordulhat zápor, havas eső. A héten folytatódik a hideg, Ausztriában már méteres hó esett. A szervezetünket melegfront terheli, a csúszós utak az autósoktól kívánnak nagyobb figyelmet.

Szerdán erősen felhős, borús reggelre ébredhettünk, kisebb havas esőre, hószállingózásra a dunántúli, valamint az északi és az északkeleti területeken van kilátás. A hajnali, kora reggeli órákban -1 és +1 fok között volt a hőmérséklet – írja az idokep.hu. Sok napsütés délután sem várható, a délkeleti országrész kivételével bárhol előfordulhat zápor, havas eső illetve gyenge havazás. A nappali csúcshőmérséklet 3 és 8 Celsius-fok között a legvalószínűbb.

Forog az anticiklon

A héten tovább folytatódik az átlagosnál hűvösebb, decembert idéző idő. A novemberi hideg időért elsősorban az a Nagy-Britannia fölött kialakult anticiklon felelős, amely megakadályozza az enyhe óceáni levegő Európa fölé áramlását. Egyúttal az óra járásával megegyező forgásával folyamatosan sodorja a hideg levegőt Közép-Európa irányába. Ez az áramlás pár nappal ezelőtt orkán erejű széllel érkezett előbb a holland tengerpartra, majd Ausztriába, ahol méteres hó esett.

Tavaly pont ennek az „enyhülésgátló” anticiklonnak a hiánya eredményezte az enyhe telet, így akkor a meleg óceáni levegő folyamatosan 5 fok körül tartotta hőmérsékletet. Idén már november elején kiépült az általában csak december közepén-végén megjelenő anticiklon, melynek a feloszlására egyelőre nem számítunk, így marad a hideg, elő-télies idő.

Depresszió és alvászavar

Szerdán melegfronti hatás terheli a szervezetet, ezért fejfájás, esetenként migrénes panaszok, rossz közérzet és fáradékonyság jelentkezhet. A szervezet fizikai teljesítőképessége csökken, a gyulladásos betegségek száma viszont növekedhet. A borongós idő, valamint a napsütés hiánya miatt erősödhetnek a depressziós tünetek, felületesebbé válik az alvás, illetve alvászavar léphet fel, a nem megfelelő pihenés, valamint a dekoncentráltság hatására növekedhet a baleseti kockázat.

Az utóbbi napokban gyors ütemben váltakoznak a fronthatások, mely már nem csak a betegséggel élőkre, hanem az egészséges emberi szervezetre is komoly megterhelést ró. A fronthatás tünetei egészséges életvitellel, rendszeres testmozgással, relaxációval csökkenthetőek. Immunrendszerünk védelme érdekében fogyasszunk minél több gyümölcsöt, és gondoskodjunk bő folyadékbevitelről ásványvíz, gyógyteák formájában.

Szükség van a téli gumira

Szerdán országszerte többször és többfelé találkozhatunk esőtől, havas esőtől vizes, csúszós utakkal, a hegyekben és az északi területeken havas, latyakos, esetleg hókásás útszakaszokra is számítani kell. Az élénk légmozgás is megnehezítheti a gépjárművezetők dolgát, mivel jelentősen rontja a járművek menetstabilitását. A vizes, síkos utak, valamint az élénk légmozgás miatt ajánlott az átlagosnál is nagyobb követési távolságot tartani.

A melegfront emberi szervezetre gyakorolt hatása következtében lanyhulnak a reflexek, lassabban reagálunk bizonyos helyzetekben, fáradékonyabbak, ennek következtében figyelmetlenebbek lehetünk. A gépjárműveken levő nyári gumiknak 7°C alatt jelentősen csökken a rugalmasságuk, tapadásuk nem megfelelő, ezért a mostani időjárási viszonyok mellett már nem célszerű ilyen abroncsokkal közlekedni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik