Belföld

A Fidesz elindította az aláírásgyűjtést

Tarlós István, a népszavazási kampány irányítója pénteken délután, néhány perccel két óra után elindította a Fidesz és a KDNP aláírásgyűjtését.

Az ellenzéki politikus szimbolikusan, egy gombnyomással indította el a 48 órás számítógépes visszaszámlálást. Tarlós István azt mondta, vasárnap délután, a 48 óra leteltével megmondják, addig mennyi aláírást gyűjtöttek, és ezután tovább folytatják az aláírásgyűjtést.


Ütődöttek

Tarlós István közölte: a Fidesz-frakció pénteki ülésén jelen lévő képviselők már aláírták a népszavazási kezdeményezést. A népszavazási kampány vezetője közölte: vasárnap délután, a 48 óra leteltével megmondják, hogy addig mennyi aláírást gyűjtöttek, de ezután tovább folytatják az aláírásgyűjtést. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke korábban azt mondta, minden eddiginél több aláírást szeretnének összegyűjteni.


Arra az újságírói felvetésre, hogy több helyen, például a budapesti Olasz Intézetben már délelőtt 10 óra óta gyűjtik az aláírásokat, Tarlós István azt mondta: „Lehetnek ütődöttek, akik túlbuzgóságból korábban kezdtek gyűjteni egyen-ketten, lehetnek provokátorok, hiszen bármelyik Fidesz-irodán hozzá lehet jutni ilyen aláíró ívekhez”.


A Fidesz elindította az aláírásgyűjtést 1

Aláírásgyûjtés a XV. kerületben (Fotó: MTI)


MSZP: népszavazással nem lehet kormányt buktatni


„Szeretném elkerülni, hogy napokon keresztül azzal foglalkozzak, azt magyarázzam a sajtónak, miért volt egy hely, ahol két órával előbb kezdett valaki gyűjteni, és miért volt másik két hely az országban, ahol egy órával tovább gyűjtöttek” – fogalmazott a politikus. Szerinte nem az a fő kérdés, hogy 45 vagy 49 óra alatt, hanem, hogy hozzávetőleg két nap alatt nagyon sok aláírás gyűlik majd össze.


Nyakó István, az MSZP szóvivője reagálásában az MTI-nek azt mondta, népszavazással ugyanúgy nem lehet kormányt buktatni, mint ahogy az önkormányzati választásokkal sem lehetett. A kormány a helyén marad, a reformok folytatódnak – hangoztatta. Megjegyezte: a Fidesznek hat év alatt ez a hatodik aláírásgyűjtése és a kormány még mindig a helyén van. Példaként említette az olimpiai aláírásgyűjtést, a nemzeti petíciót és a nemzeti konzultációt.

Van egy híre, fotója, videója? Töltse fel az FN Szemtanúra!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik