Belföld

Zéró tolerancia a hajléktalanokért

Veszélyes üzenetet fogalmaz meg a szociális törvény hétfői módosítása a sátras elhelyezésekkel, ezért távozik posztjáról a hajléktalanügyi miniszteri biztos. Vecsei Miklós szerint, ha életveszélyről van szó, nem szabad az utcán hagyni az embereket, hosszú távon pedig az önálló lakhatásukat kell megoldani. Jelenleg Magyarországon 20-25 ezer hajléktalan van nap mint nap életveszélyben az éjszakai fagyok miatt.

Az Országgyűlés hétfőn módosította a szociális törvényt az MSZP-s Vidorné Szabó Györgyi egyéni beadványa alapján. Ennek legfontosabb eleme, hogy a hajléktalanellátásba megoldásként ezentúl a bázisszálló, azaz sátrak felállítása is szerepel.


Emiatt a változtatás miatt adta be lemondását a Szociális és Munkaügyi Minisztérium hajléktalanügyi megbízottja. Vecsei Miklós a FigyelőNetnek elmondta, elfogadhatatlannak tartja egy XXI. századi jóléti társadalomban, hogy törvénybe iktassák a sátrak felállítását, mint elégséges megoldást.

„A sátor időnként életet menthet, ez legfeljebb a napi szociális munkának lehet eszköze. A sátornak, mint elégséges szociális ellátás törvénybe iktatásának nagyon csúnya következményei lehetnek, nem csupán a hajléktalanok esetében, aggódom a cigánytelepekért is. Ez a módosítás egy tévedés, amelynek nagyon rossz üzenete van. Egy szociális törvény ne sugallja, hogy a hajléktalanoknak bármilyen körülmények között csak sátorhoz van joguk. A szakma által kidolgozott stratégia szerint viszont a hajléktalanoknak joguk van emberhez méltó körülmények között élni” – mondta Vecsei Miklós.


A lemondott miniszteri megbízott kifejtette: éppen a törvényi változtatással szöges ellentétben megfogalmazták a zéró toleranciát, amely bizonyos körülmények között (ha nagyon hideg van, vagy az illető nagyon idős, beteg, elesett, azaz képtelen gondoskodni magáról) ne maradhassanak az utcán.

A szakma sem támogatta a módosítást

„A szakma javaslata szerint ilyen helyzetekben a szociális munkás mondhassa azt, hogy ne maradjon az utcán, erre a problémára azonban a sátor nem jelent megoldást. Ezek az emberek vannak a legveszélyeztetettebb helyzetben, így a szükségleteiknek megfelelő helyet kell biztosítani” – véli Vecsei Miklós.


A szakember lapunknak elmondta, május óta tartanak a szakmai egyeztetések, és éppen szeptemberre készült el az új stratégia „nulladik verziója”, többek között a pozitív zéró tolerancia elvéről. Így váratlanul érte őket a hír, hogy hétfőn a parlament megszavazta az egyéni módosító indítványt.



Zéró tolerancia a hajléktalanokért 1

Több tízezren vannak életveszélyben, mégis elmegyünk mellettük (Fotó: MTI)


A miniszteri biztos lapunk kérdésére elmondta, Lamperth Mónikával csütörtökön találkozik, hogy megbeszéljék távozását. Hangsúlyozta azonban, hogy a télre való felkészülést már lezárták, a szerződéseket megkötötték, a programok elindultak, a jövő évi költségvetési terv is elkészült.

Több tízezer hajléktalan az utcákon

Ez az egyetlen látható életveszély, ahol a társadalom nem avatkozik be – mondta Vecsei Miklós. Hozzátette: nem eltüntetni kell a hajléktalanokat az utcákról, hanem megoldást találni.


„Egy tavalyi számlálás szerint még a leghidegebb téli napon is legalább háromezren élnek Budapesten fedél nélkül, ugyanennyien vidéken, és emellett nyolcezren szállókban. Összesen 15-25 ezer embernek kell otthon nélkül szembenéznie a téllel Magyarországon.

Vecsei Miklós elmondta, felkészültek az idei télre: egyre több az időszakos férőhely, a nappali melegedők is nyitva tartanak éjszakára, és új lehetőségek is vannak. „A hajléktalanszállókban számszerűen nincs elegendő hely, ám – a szakmával egyetértésben – úgy gondolom, nem ezt kell növelni, hanem a társadalomban való lakhatás lehetőségét kell megteremteni.


Már működik egy intézményen kívüli támogatott lakhatási program, egy úgynevezett külsőférőhely-program, amely jövőre kiegészül egy uniós programelemmel, amelyben 3500-an kapnak két évig jelentős albérleti és a foglalkoztatási támogatást.


Emellett a szállókat is folyamatosan újítjuk fel. Sokan nem jönnek szállókba, mert kutyájuk van vagy alkoholbetegek és ott nem ihatnak szeszes italt. Ezért az a cél, hogy még több férőhelyet alakítsunk át, úgynevezett küszöb nélküli lehetőséggé” – mondta a lemondott miniszteri megbízott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik