Belföld

Demszky is kiállt a Benes-dekrétumok ellen

A Benes-dekrétumok elfogadhatatlanok, a szlovák parlament határozata pedig, amely megváltoztathatatlannak nyilvánította azokat, rossz lépés – nyilatkozta Demszky Gábor a Právo című cseh napilapnak.

A dekrétumok következtében mintegy százezer magyart kényszerítettek otthona elhagyására csupán származása alapján – mondta. Megemlítette: a Benes-dekrétumok édesapját is sújtották, „az elé a dilemma elé állítva őt, hogy vagy azt mondod: szlovák vagy, vagy menned kell”. A főpolgármester szerint a schengeni térséghez való csatlakozás előtt lehetetlen állapotban vannak a kapcsolatok a két szomszédos EU-tagország között. Az átlagos szlovákok és magyarok között ugyanakkor nincs válság, ez sokkal inkább a kormányaik ügye.

A szlovák parlament a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kezdeményezésére szeptember 20-án határozatban erősítette meg a II. világháború után született Benes-dekrétumokat. A határozatot a Magyar Koalíció Pártján kívül minden parlamenti párt támogatta. A döntés ellen a magyar köztársasági elnök, a kormányfő és a parlamenti pártok is tiltakoztak. Magyar európai parlamenti képviselők közös fellépést terveznek, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének magyarországi képviselői pedig a testület elé vitték az ügyet.

A Benes-dekrétumok értelmében a II. világháború után a kollektív bűnösség elve alapján megfosztották állampolgárságuktól és vagyonuktól az akkori Csehszlovákiában élő németeket és magyarokat, kitoloncolták, áttelepítették vagy kényszermunkára hurcolták őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik