Belföld

MSZP: gyorsan visszakapjuk a vizitdíjat

Az állampolgárok gyors és hatékony vizitdíj-visszafizetésre számíthatnak azt követően, hogy benyújtották a huszadik alkalom feletti orvoslátogatásokra vonatkozó igénylésüket – mondta Vidorné Szabó Györgyi szocialista parlamenti képviselő. A Fidesz megszüntetné a vizitdíjat.

A szociális bizottság alelnöke arról számolt be, hogy minden lépésében nyomon követik a vizitdíjrendszer működését, annak végrehajtását. Hozzátette: az ország szinte valamennyi pontjáról érkeztek olyan észrevételek, hogy pontatlan és hiányos az információ a vizitdíj visszaigényléséről.

Vidorné Szabó Györgyi kiemelte: az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium részletes és pontos tájékoztatást juttat el az önkormányzatok jegyzőinek az egyszerűsített államigazgatási ügyintézésről, amelyet nem terhel illeték.

A szocialista képviselő szerint a betegek két kupacba gyűjtsék a vizitdíj befizetéséről szóló nyugtákat, az egyiket az alapellátásról, a másikat a szakellátásról. Utóbbi kapcsán hangsúlyozta: arra a döntésre jutottak, hogy a fogászati alapbeavatkozás az alapellátás kategóriájába tartozik, a szájsebészet pedig a szakellátáséba.

Az emelt összeg nem jár vissza

Mint elhangzott, a vizitdíjfizetésre kötelezett első húsz alkalomba a 300 forintot meghaladó, emelt szintű, tehát 600, vagy 1000 forintos vizitdíj is beleszámít, de az emelt összeg már nem igényelhető vissza.

A technikai metódusokról szólva Vidorné Szabó Györgyi kifejtette: az állampolgárok postán és személyesen is eljuttathatják a nyugtákat a jegyzőkhöz. A postán megkapott igényléseket 15 napon belül rendezik, személyes ügyintézés esetén akár azonnal is hozzá lehet jutni a visszatérítési összeghez a polgármesteri hivatalban.

Jelezni az inkorrektséget

Akinek már most összegyűlt 20-nál több nyugta, az megkezdheti a visszaigénylést, amire január 1-jétől 60 nap áll rendelkezésre.
A képviselő arra hívta fel a betegek figyelmét, hogy ha a részletes tájékoztatás után is inkorrekt jelenségeket észlelnek, azt feltétlenül jelezzék a biztosítás felügyeletnek.

Arra a kérdésre, nem lenne-e célszerűbb könyvecskéket postázni minden biztosítottnak, hogy abba pecsételjenek az egészségügyi intézmények minden vizit alkalmával, Vidorné Szabó Györgyi azt mondta, korábban szóba került egy ilyen megoldás is, de szakemberek és nyugat-európai példák igénybevételével végül a nyugták gyűjtése mellett döntöttek. Hozzátette: elképzelhető, hogy ezt a kérdést hamarosan ismét napirendre tűzik.

Sarc

A Fidesz részéről Pesti Imre, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának tagja úgy reagált: “Az MSZP-nek nem a vizitdíj-visszatérítésről kellene beszélnie, hanem haladéktalanul meg kell szüntetnie a hazugsággal, az emberek átverésével bevezetett vizitdíjat. A vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal a beteg embereket sarcolják meg, elveszik a gyógyulás esélyét a legszegényebbektől.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik