Belföld

Graffititaszító lámpákat kap a főváros

A graffitik és a plakátok ellen védő érdes festékréteggel vonják be a budapesti villanyoszlopokat, és egységes, utcabútor jellegű lámpatestek válják a korábbi, ipari kinézetűeket.

Idén 15 millió forintból 103 lámpatestet cserélnek a Bajcsy-Zsilinszky út – Alkotmány utca közötti szakaszon, az Üllői úton már 301 színes lámpatestet cseréltek ki 27 millió forintért. Jelenleg az Alkotás úton zajlik 320 lámpatest cseréje, s rövidesen a Dózsa György úton is megkezdik a munkát – közölte Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes.

Horváth Lajos, a fele részben az önkormányzat tulajdonában lévő közvilágítási kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a villanyoszlopok alsó részére felkent speciális anyagtól érdessé válik az oszlop felülete. Erre ezután nehezen lehet majd vadplakátokat felragasztani, a papírokat viszont könnyen eltávolíthatják az oszlopokról, a graffitik pedig lemoshatók lesznek. Egy lámpatest cseréje 50-100 ezer forintba, a graffiti elleni mentesítése pedig 15 ezer forintba kerül.

Az igazgató kitért arra is, hogy 2005-ben befejeződött a főváros közvilágításának energiatakarékos korszerűsítése. Így már csak nátriumlámpák és kompaktfénycsövek világítanak városszerte. Ezek 50-80 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a korábbi higanygőzlámpák. A budapesti közvilágítás évente 90 GWh áramot fogyaszt, a fényszennyezés elkerülésére pedig olyan lámpatesteket alkalmaznak, amelyek nem, vagy csak kismértékben sugároznak fényt az égbolt felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik