Belföld

Elvitték a villamost

Befejezte egyhetes budapesti bemutatóját a francia Alstom villamosa. A Citadis nevű szerelvénynek sem volt több szerencséje Demszky Gáborral, mint annak idején a francia elnöknek.

A Magyar Tudományos Akadémia előtt kiállított életnagyságú modellt a Francia Gazdasági Év keretében hozták Budapestre. Ugyan a főváros egyelőre nem tervezi további villamosok beszerzését, az Alstom a bemutató idejét egy teljes héttel meghosszabbította Demszky Gábor kérésére. A városvezető ugyanis szerette volna személyesen, a sajtó képviselőivel együtt megnézni a járművet.

Sokak szerint ugyanis a Citadis tágasabb, mint a fővárosban idén forgalomba állt Combino. A méretek ezt nem igazolják vissza, hiszen a villamosokra világszerte hasonló szabványok érvényesek, így a Citadis is 230 és 265 centiméter közötti szélességben rendelhető. A látszólagos különbséget inkább a belső térben elhelyezett kevesebb ülőhely, a keskenyebb oszlopok és a hatalmas üvegfelületek okozzák. Utóbbiak miatt a hazai forgalomban a Citadisok sokkal jobban felmelegednének, mint a légkondicionáló hiánya miatt több vihart megélt Combinók.

Demszky Gábornak azonban a bejárásra meghívott francia nagykövettel és az Alstom vezérigazgatójával sem volt több szerencséje, mint annak idején Nicolas Sarkozyvel. Mint emlékezhetünk, a francia elnök az eredetileg tervezettnél hamarabb fejezte be beszélgetését Orbán Viktorral, így korábban ért a Demszkyvel közös koszorúzásra – amiről a főpolgármester teljesen lemaradt.

Hasonló eset történt ezúttal is. A meghirdetett időpontra eljött a francia nagykövet és az Alstom vezérigazgatója is, Demszky azonban a fővárosi közgyűlés elhúzódó ülése miatt nem tudott időben megérkezni a Roosevelt térre. Másfél órával később a meghívottak egy része már hazament, így olvasóinknak csak a villamosról készült fotógalériánkat tudjuk megmutatni, a főpolgármester villamossal kapcsolatos elképzeléseit nem ismerhettük meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik