Belföld

Az SZDSZ nem támogatja Gyurcsányt

Nem támogatjuk, hogy a parlamenti képviselők kizárólag parlamenti képviselők legyenek – mondta az SZDSZ ügyvivője az MTV Nap-kelte című műsorában.

„Azt mi nem támogatjuk, hogy a parlamenti képviselők kizárólag parlamenti képviselők legyenek, ugyanakkor azt magunk kezdeményeztük, hogy a parlamenti képviselők jelenlegi összeférhetetlenségét tágítsuk a jelenleginél szélesebbre” – mondta Horn Gábor. A kérdésben egyeztetést kezdeményeztek az öt parlamenti párt frakcióvezetőjével. „Ott el kell dönteni, hogy mit értünk ezeken a szavakon” – fogalmazott.


Szükség van a költségtérítésre

Gyurcsány Ferenc hétfőn ismertette hétpontos javaslatát a közélet megtisztítása érdekében, amelyben egyebek mellett kezdeményezte a főállású parlamenti képviselőség intézményének visszaállítását, mert szerinte a képviselők feladatai nem végezhetők el félállásban. A miniszterelnök azt javasolta, hogy a következő parlamenti ciklustól önkormányzati vezetők, polgármesterek, gazdasági társaságok vezetői ne lehessenek a parlament tagjai.

A képviselői jövedelmek kapcsán azt mondta, hogy ezt a kérdést is újra kell gondolni: Vannak a képviselői munkával járó költségeknek olyan elemei, amelyek nem oldhatóak meg bér formájában. „Egyben kell az asztalra tenni a dolgokat, újra gondolható az alapjövedelem, de nem szüntethető meg a költségtérítés” – hangsúlyozta. A magyar társadalomtól ugyanakkor jogos elvárás, hogy ezen a területen tiszta legyen a helyzet.


El kell számolni

A kormányfő azt javasolta, hogy tegyék átláthatóbbá és ellenőrizhetőbbé a képviselői jövedelmeket: a képviselők jövedelme nem magas, ezért annak csökkentése indokolatlan. Álláspontja szerint nem érdeke Magyarországnak, hogy törvényhozói kevésbé legyenek megbecsülve, mint egy átlagos nagyvállalati középvezető, vagy államigazgatási tisztviselő.

Az viszont igenis megkövetelhető, hogy a mostani jövedelmi szint alapvető megőrzésével változtassanak a fizetés és a költségtérítés arányain, úgy, hogy utóbbival elszámoljanak a politikusok – mondta Gyurcsány Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik