Belföld

Roma szakértőket akar az MDF

Roma felzárkóztató programot dolgozott ki a Magyar Demokrata Fórum. Herényi Károly és Pusztai Erzsébet egyeztette a párt javaslatait Kállai Ernő kisebbségi ombudsmannal, aki támogatta a párt által kidolgozott megoldásokat. A programból elsőként a „roma szakértői lista” elkészítését tartanák szükségesnek.

Az MDF a Roma Integráció Évtizede Program kapcsán kidolgozta a Roma Felzárkózató Programot, amelyben a következő főbb intézkedési területeket jelölte meg: az oktatás, a kultúra és szocializáció, valamint a kisebbségi törvény módosítása – jelentette be Herényi Károly, a párt frakcióvezető-helyettese és Pusztai Erzsébet párt Tandem munkacsoportjának vezetője.

A konzervatív párt képviselői a program kapcsán egyeztettek Kállai Ernő kisebbségi ombudsmannal. A felzárkóztató program első lépéseként egy „roma szakértői lista” elkészítését tartják szükségesnek.

A javaslat nemzetközi példán alapul. A BBC ugyanis régóta rendelkezik hasonló adatbázissal, ami a színes bőrű szakértők neveit tartalmazza. „Az angol minta követésével el kívánjuk érni, hogy Magyarországon a roma származású szakemberek jussanak közszereplési lehetőséghez, ne csak a cigányságot közvetlenül érintő témákban. Ezzel is változtathatunk a cigányságról élő negatív sztereotípiákon” – közölte Herényi Károly.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik