Belföld

Újbóli felülvizsgálat az olajbizottság anyagainál

A Pallag-bizottság minősítetett anyagainak újbóli felülvizsgálatát kérte a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter az érintett szervezetektől, mivel a több mint 35 ezer oldalas anyag nagy részét a titokgazdák az első áttekintés után nem hoznák nyilvánosságra.

Szilvásy György annak kapcsán beszélt erről a kormányszóvivői tájékoztatón, hogy az olajügyi iratokat vizsgáló munkacsoport befejezte az egykori parlamenti bizottság anyagainak átvizsgálását.

A titokminiszter hangsúlyozta: nehéz összeegyeztetni a politikai szándékot és a szakmai meggyőződést, de a kormány álláspontja nem változott: továbbra is azt szeretnék, hogy a lehető legtöbb anyagnak oldják fel a titkosítását.

Az olajügyek iratait vizsgáló munkacsoport szeptember végig kapott határidőt az újabb átvizsgálására. A tárca nélküli miniszter tájékoztatása szerint a Nemzetbiztonsági Hivatalnál lévő 120 lap túlnyomó többségénél a titkosítás feloldását javasolják az illetékesek, de a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatánál a nagyjából ötezer lapból majdnem 1300 minősített maradna, a Vám- és Pénzügyőrség pedig semmit nem hozna nyilvánosságra a náluk megtalálható 2700 lapból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik