Belföld

Rogán nem büntethet

Rogán Antal sem cáfolja az illetékes közigazgatási hivatal vezetőjének álláspontját, mely szerint neki nem, csak a képviselő-testületnek van joga büntetést kiszabni.

Törvénysértőek azok az V. kerületi polgármesteri határozatok, amelyekben jogtalannak találják két minisztérium közterület-használatát, és „büntető mértékű” használati díjat szabnak ki – közölte a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal.


Ezekben az ügyekben a polgármesternek nem volt hatásköre eljárni – írta közleményében Forgács Imre, a hivatal vezetője. A hatályos kerületi rendelet csak a közterület-használat iránti kérelmek elbírálására jogosítja fel a polgármestert, de a jogtalan használattól való eltiltás vagy szankcionálás nem az ő, hanem a képviselő-testület joga.

A hivatal megállapította, hogy „a polgármester sorozatosan törvénysértő határozatokat adott ki”. Forgács Imre jelezte: törvényességi észrevételében felszólította Rogán Antalt, hogy a törvénysértő gyakorlatot szüntesse meg. Egyúttal a képviselő-testülethez is fordult, hogy vizsgálja meg a törvénysértő határozatokat, és tegye meg a szükséges intézkedéseket. A közigazgatási hivatal az Egészségügyi és a Honvédelmi Minisztérium bejelentései alapján vizsgálódott.

Szeptember elején eldől

Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere július elején jelentette be, hogy Belváros-Lipótváros önkormányzata több mint 23 milliárd forintot követel a honvédelmi és az egészségügyi tárcától az engedély nélküli közterület-használatért.


A Közigazgatási Hivatal május óta ismeri az önkormányzat rendeletét, mind a mai napig mégsem emelt ellene kifogást– reagált Forgács nyilatkozatára Rogán Antal. Nyilvánvaló, hogy erre csak azért került sor, hogy az Egészségügyi Minisztériumra benyújtott inkasszó ügyében a kormány időt nyerjen – fogalmazott. A polgármester törvényesen járt el, és meggyőződése, hogy döntését szeptember 13-án a képviselő-testület többsége is meg fogja erősíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik