Belföld

Kísérletező fiatalok robbantottak Bonyhádon

Átlagon felüli kémiai tudással rendelkező, kísérletező kedvű fiatalok robbantották a Bonyhád határában lévő búzatáblában talált krátert. Korábban a helyszínen tájékozódó csillagászok nem zárták ki, hogy meteorbecsapódás is létrehozhatta a képződményt.

Az elkövetőket szombaton vette őrizetbe a rendőrség, a gyanúsítottak, egy 22 éves bonyhádi, két 16 éves és egy 30 éves kiskunhalasi, valamint egy 19 éves mezőkövesdi fiatalember tényfeltáró, beismerő vallomást tett – közölte a nyomozást vezető Horváth Péter százados.

A gyanúsítottak többször végeztek kísérleteket, amelyekről digitális technikával felvételeket is készítettek, s azt számítógépen rögzítettek, az eset nagy sajtóvisszhangja miatt azonban ezeket törölték. A tanúvallomások során kiderült, hogy műtrágya és gázolaj elegyét tűzijátékból kiszerelt anyag felhasználásával, egy házilagosan készített detonátorral robbantották fel.

A robbanószert földbe ásták, betemették, és mintegy száz méter távolságból akkumulátorral indították el a robbanást. A kiskunhalasi gyanúsítottak az elhagyott terület miatt mentek Bonyhádra, és nem állt szándékukban a robbanószer semmiféle egyéb célokra történő felhasználása – közölte a nyomozó.

Korábban beszámoltunk róla, hogy csillagászok mintákat vettek a kráterből, hogy megállapítsák, meteorbecsapódásból származik-e. A hét méter átmérőjű, két méter mély, kissé elliptikus krátert találtak, amelynek keleti oldala kissé „feltorlódott”, ami alapján egy nyugatról becsapódó tárgy is okozhatta a mélyedést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik